До початку нового навчального року команда DOZORRO зібрала 10 незавершених кримінальних справ про розкрадання коштів на роботах у школах. Для зручності на інтерактивну мапу ми нанесли посилання на ці справи, їх ключові тези та посилання на закупівлі. Ці 10 історій допоможуть небайдужим батькам та громадянам, які хочуть контролювати закупівлі шкіл, краще розуміти, виявляти та не допускати подібні корупційні схеми у шкільних закупівлях.

В Україні продовжується реформа шкільної системи. Щороку з бюджету на це виділяють більше коштів. За даними аналітичного центру CEDOS, у 2019 році освітня субвенція з держбюджету місцевим бюджетам складала 69 млрд грн, що на 13% більше ніж у попередньому. Цього року, наприклад, вперше заклали субвенції у регіони на створення та ремонт спортивних комплексів при загальноосвітніх навчальних закладах. В рамках реформи “Нова українська школа” купують нове обладнання, меблі, мультимедійний контент. Місцева влада продовжує будувати нові школи, робити капітальні ремонти, утеплювати стіни, покрівлі. Цей перелік можна продовжувати. 

Водночас збільшення фінансування шкіл та садочків означає зростання корупційних ризиків. Чи це будівництво нової школи за 20 млн грн, чи придбання для садка нової гірки та пісочниці за 20 тисяч гривень — в обох випадках є ризик, що на роботах схалтурять, або гірку “забудуть” поставити. Розкрадання коштів на таких закупівлях впливає на якість і комфорт навчання дітей.

Наголошуємо, що правоохоронні органи ще проводять розслідування та збирають докази. Тільки після вироку суду можна буде сказати, чи був тут злочин, і хто є злочинцем.  Факти та схеми потенційного розкрадання бюджетних коштів, наведені слідчими у кримінальних провадженнях, є типовими для української корупційної практики. А тому можуть стати в пригоді активним батькам, які не хочуть допустити подібного у своєму навчальному закладі.

Більше про систему та контроль шкільних закупівель можна прочитати у цих матеріалах: