У нещодавно оприлюдненому фільмі про рік свого президентства Володимир Зеленський заявив, що судову систему в Україні треба повністю перезавантажити, хоч це і складно зробити. Проте все лишається на рівні заяв.

Що заважає президенту Зеленському повністю перезавантажити судову реформу і прибрати ті недоліки, які лишила після себе так звана реформа останніх років, зокрема очистити ВРП? Про це журналісти Громадського радіо говорили з виконавчим директором Transparency International Ukraine Андрієм Боровиком.

Андрій Боровик: Насправді, проблема суддів почалася не з Порошенка і реформи 2016 року, це вже просто був такий обман людей, що в нас відбувається судова реформа. Але ніхто не дослухався до думки Громадської ради доброчесності і фактично було звільнено всього декілька десятків суддів з тисяч тих, які є.

Що заважає пану Зеленському це зробити? Ну мені важко сказати. Я думаю, що тут є певне нерозуміння важливості цієї теми, тому що судова реформа є ключем до тих же самих лозунгів, з якими йшов президент на вибори. Зокрема – «прийде весна, будуть посадки».

Однієї з додаткових причин ще є та, що суддівська система під контролем певних людей завжди була вигідна будь-якій владі.

Я не думаю, що в цьому питанні не вистачає політичної волі, але, певно, недостатнім є розуміння, наскільки нагальною є проблема.

Зараз президент може подати законопроєкт, який дозволить перезавантажити ВРП. Вища рада правосуддя стоїть практично на самій горі суддівської системи країни, і треба почати зміни зверху, а не знизу, як це відбувалося останні чотири роки. Питання у тому – чому він цього не робить? Якщо ми послухаємо деяких депутатів від монобільшості, то можемо почути тези про те, що не варто паплюжити суддів, вони не всі погані. Це дійсно так, але коли ВРП не реагує на «плівки Вовка», коли вона відмовляється звільняти «суддів Майдану», то з цим органом треба прощатися і переобирати його за новою системою, яка себе зарекомендувала у відборі суддів Антиконституційного суду.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(291) "Вища рада правосуддя стоїть практично на самій горі суддівської системи країни, і треба почати зміни зверху, а не знизу, як це відбувалося останні чотири роки. " ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Вища рада правосуддя стоїть практично на самій горі суддівської системи країни, і треба почати зміни зверху, а не знизу, як це відбувалося останні чотири роки.

Андрій Боровик

Джерело: hromadske.radio