Сьогодні — рік з призначення першого одноосібного керівника Національного агентства з питань запобігання корупції. 

За цей час трапилось багато усього: як позитивного, так і не дуже. 

Деяка діяльність Агентства, як-то розробка Антикорупційної стратегії чи допомога посадовцям у заповненні декларацій, гаряче підтримувалась ТІ Україна. Керівництво НАЗК висловило велике бажання структурно змінити як підходи до запобігання корупції, так і принципи своєї роботи в цьому напрямку.

Але при цьому, на нашу думку, не обійшлося і без негативних ініціатив від Агентства. І тут варто згадати, наприклад, про зміну процесів перевірки декларацій чи формат впровадження моніторингу способу життя декларантів, що обґрунтовано нами критикувалося. 

Але, звісно, головним ударом і для НАЗК, і для всієї антикорупційної спільноти стало  сумнозвісне Рішення Конституційного Суду, яке забрало частину повноважень у Нацагентства. На щастя, ці повноваження були відновлені вже майже “під ялинку”, 30 грудня. І ми дуже чекаємо на результати, які зможе продемонструвати Агентство після поновлення його функцій. Адже попереду — нові виклики й дуже багато роботи.

В будь-якому разі ми вже можемо сказати, що НАЗК рік тому і НАЗК тепер — це, здається, дві різні державні структури. І за підходами до роботи, і за бажанням до змін.

А ще більше про проблеми, які виявили експерти та представники самого Національного агентства за останній рік, Трансперенсі Інтернешнл Україна розповідала у комплексному дослідженні спроможності органів антикорупційної інфраструктури. Нами були надані відповідні рекомендації для покращення спроможності цієї інституції, і за виконанням цих рекомендацій ми будемо пильно стежити у 2021 році. 

Тож сподіваємось на майбутню співпрацю!