Регіональні служби відновлення та розвитку інфраструктури (колишні САДи Укравтодору) у червні оголосили закупівлі на Prozorro на 21,6 млрд грн. Це п’ята частина вартості замовлень за цей місяць. 86% цих коштів припадає на прямі договори без тендерів. 

Більшість контрактів підписали на невеликі суми, до 100 тис. грн. Є також 26 закупівель на більші суми — приблизно 60% із них проводили напряму з міркувань безпеки. Решту — найімовірніше, через інші підстави для прямих контрактів, як-от закупівлі на території активних бойових дій.

Напряму уклали і найбільший контракт за червень — на 5,4 млрд грн. Це замовлення Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Запорізькій області на інженерні та будівельні роботи (з розробкою проєктної документації) по об’єкту № 14. Підряд виконає ТОВ «Автомагістраль-Південь». Більше деталей про закупівлю немає — наразі у Prozorro можуть не публікувати частину інформації з міркувань безпеки.

Підписувати договори на великі суми без тендерів зараз можна в низці винятків. Наприклад, коли закупівлі проводять для облаштування укриттів чи захисту енергооб’єктів, на територіях активних бойовий дій або якщо розголошення інформації із закупівлі може зашкодити. Тож потреба в прямій угоді має бути справді обґрунтованою.

«Ми сподіваємося, що максимум закупівель для відновлення будуть проходить відкрито і конкурентно — там, де це тільки можливо. Це допомагає запобігати корупції, досягати кращої якості та вибудовувати довіру», — зауважує Іван Лахтіонов, заступник виконавчого директора TI Ukraine з питань інноваційних проєктів.

Загалом у червні на Prozorro опублікували 331 380 закупівель на понад 111 млрд грн. 47% суми — це закупівлі будівництва та ремонтів. Такі роботи в червні купував кожний четвертий замовник.

85% від загальної очікуваної вартості червневих замовлень припадає на закупівлі з вартістю понад 2 млн грн. Це 95 млрд грн. 30% цих коштів припадає на договори, що підписали напряму.

Найбільше прямих великих контрактів (на понад 2 млн грн) отримали:

  • ТОВ «Автомагістраль-Південь» — 2 закупівлі вартістю 5,5 млрд грн;
  • ТОВ «Укртрансміст» — 2 закупівлі на 3,7 млрд грн;
  • ТОВ «Ростдорстрой» — 1 закупівля вартістю 2,9 млрд грн; 
  • ТОВ «Група компаній “Автострада”» — 2 закупівлі на 2,5 млрд грн; 
  • ТОВ «ШРБУ-48» — 1 закупівля на 2,2 млрд грн;
  • ТОВ «ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ» — 2 закупівлі на 1,6 млрд грн.