Цього тижня події у Киргизстані схвилювали весь світ. Силовики країни з єдиною демократією у Центральній Азії протягом двох днів штурмували резиденцію президента Алмазбека Атамбаєва.

У кривавих сутичках постраждало понад 50 людей, але зрештою Атамбаєв здався. Йому висувають звинувачення за п’ятьма пунктами, включно з корупцією, зловживанням владою та незаконним збагаченням.

Тож, з огляду на ці події, сьогодні ми підготували  антикорпідбірку з колишніми президентами, яких звинуватили в корупції.

Мухаммед Сухарто, президент Індонезії
Керував країною 30 років – з 1968-го по 1998-й рік. На момент відставки статки Сухарто оцінювалися у $15 млрд: близько $9 млрд на рахунку в австрійському банку, нерухомість, твори мистецтва та коштовності. За даними Transparency International, сума, яку президент Індонезії присвоїв за час свого правління, становить від 15 до 32 мільярдів доларів.

Фердинанд Маркос, президент Філіппін
За час свого перебування при владі Маркос і його дружина Імельда не соромлячись користувалися грошима з державної скарбниці. На рахунки в Швейцарії та США подружжя перевело кілька мільярдів доларів, а першу леді Філіппін звинувачували в марнотратності, вимаганні та крадіжці. Після втечі у США в особистих гардеробах леді Макрос були знайдені 3 тис. пар туфель. Як стверджував адвокат, якому філіппінський уряд доручив знайти награбоване, Фердинанд Маркос навряд чи точно знав, скільки у нього грошей, а тікаючи, він прихопив з собою більше ніж $10 млрд.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(233) " За даними Transparency International, сума, яку президент Індонезії присвоїв за час свого правління, становить від 15 до 32 мільярдів доларів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За даними Transparency International, сума, яку президент Індонезії присвоїв за час свого правління, становить від 15 до 32 мільярдів доларів.

Віктор Янукович, президент України
Четвертий президент України теж став уже легендарною персоною в історії світової корупції. Янукович жив на віллі “Межигір’я” вартістю в сотні мільйонів доларів при офіційній зарплаті менш як $700 на місяць в 2005 році та $5 тис. на місяць у 2006-му. Свого часу у звіті Transparency InternationaI згадувала такі елементи оздоблення резиденції, як люстри за $100 тис. та декоративну різьбу по дереву, що обійшлася Януковичу в $2 млн.
Загальна сума награбованого, за оцінками експертів, сягає позначки у $12 мільярдів. Щоправда, розшукати і повернути всі ці статки в Україну досі не вдалося.

Рікардо Мартінеллі, президент Панами
Разом з найближчими соратниками викрав у громадян країни близько $100 млн, які витратив на покупку вілл та яхт. За підсумками п’яти років правління Мартінеллі, з 2009 по 2014 рік, проти екс-президента розпочато більше ніж 200 розслідувань. Йдеться, зокрема, про торгівлю секретними даними, зловживання владою, розкрадання держкоштів, хабарництво та прослуховування телефонних переговорів.
Кілька колишніх міністрів та держслужбовців епохи Мартінеллі вже опинилися за ґратами, але головний обвинувачений переховується, імовірно, в Маямі.

Луїс Інасіо Лула да Сілва, президент Бразилії
У 2017 році Лулу визнали винним в отриманні шикарної квартири як хабара від будівельної компанії в перебігу розслідування широкої справи, відомої як “Автомийня”. Ця справа почалася з викриття дрібного відмивання грошей, але врешті охопила десятки провідних політиків і найбагатших підприємців країни. У січні 2018 року апеляційний суд Бразилії підтвердив звинувачення та збільшив термін із первісних 9 з половиною років до 12 років і 1 місяця. Нині Лула да Сілва відбуває покарання.

Ще більше антикорупційних новин та історій читайте на нашому Telegram-каналі: https://t.me/fightcorruptor.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(298) "Справа щодо президента Бразилії почалася з викриття дрібного відмивання грошей, але врешті охопила десятки провідних політиків і найбагатших підприємців країни" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Справа щодо президента Бразилії почалася з викриття дрібного відмивання грошей, але врешті охопила десятки провідних політиків і найбагатших підприємців країни