Трансперенсі Інтернешнл Україна оприлюднила результати дослідження «Аномально низька ціна в Prozorro: чи вдалося захистити замовника?».  Звіт підготовлено в межах проекту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».

Функціонал аномально низької ціни в Prozorro покликаний відсіяти недоброчесних учасників, які не можуть виконати договір у належний спосіб. Він знаходить ціни в системі, які за певним алгоритмом є аномально низькими — набагато нижчими ніж цінові пропозиції конкурентів. Учасник з АНЦ має один робочий день, щоб обґрунтувати, чому він може продати так дешево — інакше замовник має відхилити його пропозицію.

Експерти проєкту DOZORRO проаналізували міжнародну практику АНЦ та перші 855 випадків спрацювання функціоналу АНЦ у Prozorro за період 10 червня – 20 липня.

Лише у 24% обґрунтувань учасники надали розрахунки на підтвердження своєї цінової пропозиції.  Водночас пропозиції учасників, які надали обґрунтування, відхиляють через АНЦ лише у 10% випадків.

«Понад половину обґрунтувань не можна вважати аргументованими. Іноді вони просто пишуть, що ціна низька через “застосування технологічного процесу” або тому що “учасник є виробником”. І ніщо не забороняє визнати такого учасника переможцем», — пояснює координатор проєктів досліджень публічних закупівель ТІ Україна Артем Давиденко.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(437) "Понад половину обґрунтувань не можна вважати аргументованими. Іноді вони просто пишуть, що ціна низька через "застосування технологічного процесу" або тому що "учасник є виробником". І ніщо не забороняє визнати такого учасника переможцем." ["quote_author"]=> string(29) "Артем Давиденко" }

Понад половину обґрунтувань не можна вважати аргументованими. Іноді вони просто пишуть, що ціна низька через "застосування технологічного процесу" або тому що "учасник є виробником". І ніщо не забороняє визнати такого учасника переможцем.

Артем Давиденко

Загалом Закон не встановлює обов’язкових вимог до змісту обґрунтувань.Отже, система здебільшого не виконує функції «фільтра» для випадків, коли немає впевненості, що учасник виконає договір у належний спосіб. А саме це є метою функціоналу АНЦ в Prozorro.

«Наше дослідження свідчить, що систему АНЦ варто вдосконалювати. Однак вже зараз вона приносить користь замовникам. Адже раніше вони були змушені обирати переможцем учасника з найнижчою ціною, навіть якщо це був демпінг. Тепер система попереджає їх про ймовірний ризик,і вони мають вибір», —  зазначив директор програми інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

З повними результатами дослідження, виявленими проблемами і рекомендаціями, як їх усунути,  можна ознайомитися за посиланням.

 

DOZORRO — це проєкт громадської організації Transparency International Ukraine, покликаний забезпечити рівні правила гри у сфері публічних закупівель.

Команда проєкту створила та адмініструє моніторинговий портал dozorro.org та публічний і професійний модулі аналітики BI Prozorro. Окрім цього DOZORRO розбудовує DOZORRO спільноту — мережу громадських організацій, які моніторять публічні закупівлі та повідомляють контролюючі та правоохоронні органи про порушення.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(527) "Наше дослідження свідчить, що систему АНЦ варто вдосконалювати. Однак вже зараз вона приносить користь замовникам. Адже раніше вони були змушені обирати переможцем учасника з найнижчою ціною, навіть якщо це був демпінг. Тепер система попереджає їх про ймовірний ризик,і вони мають вибір." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Наше дослідження свідчить, що систему АНЦ варто вдосконалювати. Однак вже зараз вона приносить користь замовникам. Адже раніше вони були змушені обирати переможцем учасника з найнижчою ціною, навіть якщо це був демпінг. Тепер система попереджає їх про ймовірний ризик,і вони мають вибір.

Іван Лахтіонов