Колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу Мін’юсту щодо рішення суду першої інстанції у справі про часткову конфіскацію активів російського олігарха Михайла Шелкова. Апеляція ВАКС скасувала рішення першої інстанції та постановила нове.

23 січня Вищий антикорупційний суд у першій інстанції прийняв рішення щодо конфіскації активів ряду активів російського бізнесмена Михайла Шелкова.

Проте не конфіскованими залишились його частки в частині українських підприємств, на які вказувало Міністерство юстиції. Чому так?

Тоді ВАКС постановив, що Мін’юст не зміг довести прямий чи опосередкований вплив Шелкова на діяльність цих підприємств. Окрему увагу у цій справі привертає ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», який за даними Мін’юсту у 2020-2021 роках експортував титановмісні сировини в росію та білорусь.

Апеляція не погодилась з цим твердженням. При розгляді колегія суддів встановила контроль Шелкова над підприємствами і постановила стягнула їхні активи в дохід держави. Зокрема ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Тай-Мінералс» та ТОВ «Інвестагро».

Нагадаємо, що раніше ВАКС постановив стягнути на користь держави такі активи Шелкова в Україні:

  • 100% частки у статутному капіталі “ВСМПО Титан Україна”;
  • квартиру на 175 кв. м та паркомісце в Одесі;
  • склад рулонів нержавіючої стальної стрічки загальною площею 2 411,3 кв. м у Нікополі;
  • комплекс будівель та квартиру на 68 кв. м у Нікополі;
  • трактор “Білорусь” та причіп;
  • автомобіль “LEXUS” та 4 автомобілі MITSUBISHI PAJERO SPORT;
  • а також грошові кошти на банківських рахунках.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.