Мода на селфі з поліцейськими під хештегом #мояноваполіція, присяги на головних площах міст та різке зростання довіри до нової інституції. Так бадьоро стартувала реформа чотири року тому. У День Національної поліції України ми згадуємо, як це починалося, чому до щасливого фіналу ще далеко, чим можна вже трошки пишатися і за що досі соромно.

+ Зробив погане – так просто не приховаєш. Якщо поліцейський зупинив водія та здійснює незаконні дії, то залишити це в таємниці навряд вдасться. Про це одразу дізнаються тисячі людей на Facebook, відео прокоментують сотні на Youtube і зрештою напишуть медіа. Тим більше зйомка у поліцейських вмикається автоматично. 

– Проте замовчування й затягування справ все ще практикується. Як-от аморфність правоохоронців у розслідуванні нападів і вбивств активістів, зокрема Катерини Гандзюк, буде стримувати ріст України в Індексі сприйняття корупції. Також досі існують такі «радянські хвороби», як катування та жорстоке поводження з одного боку, гонка за статистикою – з другого. Серед недоліків у роботі поліції 39,3% українців насамперед згадують непрофесіоналізм  (дослідження Харківської правозахисної групи 2018 року).

+ Патрульну поліцію вдалося запустити. І це стало дійсно початком кінця системної корупції в ДАІ та притоку нових людей.

– Але, на жаль, з новинних стрічок так швидко не зникли звістки про патрульних-хабарників. Корумпованість – це другий, за відповідями респондентів, мінус роботи Нацполіії (36,8%).

Окрім того, старих кадрів все ж таки більше. Станом на 2018, всього працювало 132 тисячі поліцейських, з них нових, які вступили на службу в 2015 році, – лише 18 тисяч. Більше того, самі поліцейські йдуть зі служби. У 2018 році, за три роки реформи, кожен сьомий співробітник звільнився. Керівництво каже, що через велике навантаження та низьку зарплату.

+ Після Революції Гідності Україна намагається переймати найкращі міжнародні практики професійного вдосконалення, в тому числі в реформі Нацполіції. Наприклад, почали переатестацію поліцейських. За весь звільнили близько 4700 людей із поясненням «не відповідає займаній посаді, неможливо працювати в поліції».

– І погана новина. Із них 3100 поновилися на посаді. Нагадаємо, один з підозрюваних у вбивстві дитини поліцейський був одним із тих звільнених у 2015 році, однак згодом поновлений через суд. Повноцінна та дієва система оцінювання Нацполіції досі не сформована.

Натомість новачки, яких на початку реформи швидко набирали, часто не встигали отримати практичний досвід, відтак були менше ефективні. Зокрема й тому часом ми чули про погіршення ситуації на дорогах і зростання кількості жертв ДТП. Тому ще попереду якісна зміна системи навчання поліцейських.

+ Нацполіція має дедалі краще технічне забезпечення, розширюється система відеоспостереження, послуг закуповуватиметься ще більше. А відтак і ефективність роботи має зростати.

– Проте закупівлі від початку реформи не завжди були досконалими. Варто лише згадати про те, як команда DOZORRO заявила про незаконність процедури закупівлі автомобілів Mitsubishi Outlander для поліції.

Тож реформа Національної поліції України, як бачите, незавершена. Причини – відсутність політичної волі керівництва і як наслідок, гальмування процесів і брак системних змін. Важливо запустити повторну переатестацію поліцейських кадрів і змінити керівництво МВС. Можливо, скоро знайдуться ті, хто допоможуть довести реформу до логічного та щасливого фіналу.