Ладижин та Хмільник – два невеличких міста у Вінницькій області. Вони не потрапили до Рейтингу прозорості 100 найбільших міст України, проте це не привід не поговорити про їхню прозорість!

На сьогодні в Україні відбувається процес децентралізації, місцева влада отримує більше повноважень, а бюджети стають більш незалежними. Тому команда Програми Transparent Cities/Прозорі міста працює над розвитком механізмів громадського контролю влади і надає рекомендації для представників місцевої влади щодо збільшення підзвітності. Саме тому ТІ Україна вирішила долучити міста до рейтингу та допомогти виміряти їхню прозорість.

Ладижин наразі має 22.55 балів зі 100 можливих та наразі є третім містом, що доєдналося до першопочаткової сотні міст, що вимірювалися в рамках Рейтингу.

Найвищий бал отримала сфера Землекористування та будівельної політики – 4. Також порівняно прозорою виявилася сфери Бюджетний процес, Освіта та Закупівлі – 3.7,  3.5 та 3.5 балів відповідно. Решта ж сфер продемонстрували не надто високі бали. Нуль балів за прозорість отримали три сфери відповідальності влади: комунальні підприємства, соціальні послуги та кадрові питання. Це означає, що жителі абсолютно не отримують інформацію про ці сфери життя міста, а влада не підзвітна та закрита.

З позитивних моментів можна виокремити те, що в Ладижині є можливість записатися у школу онлайн, міська рада використовує систему електронних аукціонів для продажу майна.

Хмільник показав трохи кращі результати – 35.75 балів зі 100 можливих.

Найвищі бали отримали сфери Бюджетний процес та Доступ та участь – 6.5 та 6.1 відповідно. Також порівняно прозорою виявилася сфери Гранти та виділення фінансів – 5 балів, Землекористування та будівельна політика – 5.2 бали відповідно. Решта ж сфер продемонстрували не надто високі показники. Нуль балів за прозорість отримало дві сфери відповідальності влади: Житлова політика та Соціальні послуги. Саме ці сфери є одними з найнепрозоріших по всій Україні. Це означає, що жителі абсолютно не отримують інформацію про ці сфери життя міста, а влада не підзвітна та закрита.

З позитивних моментів можна виокремити те, що в Хмільнику на сайті є візуалізована інформація про місцевий бюджет та публічні фінанси, а також доступні плани зонування, працює бюджет участі.

Нагадуємо, що з Методологією дослідження можна ознайомитися на нашому сайті, а повні результати Рейтингу прозорості 100 міст України представлені у форматі інтерактивної інфографіки з можливістю завантаження файлу з рекомендаціями тут.

ТІ Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України і активно мотивувати громадян на містах домагатися підзвітності влади, а представників місцевого самоврядування – бути більш прозорими. Адже відкритість та прозорість є основними умовами для зменшення рівня корупції.