Цього тижня НАЗК розпочало громадські обговорення Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки. Розповідаємо, що це таке.

Державна антикорупційна програма (ДАП) — це документ, що встановлює систему конкретних заходів, які є обов’язковими до виконання та спрямовані на виконання в Антикорупційній стратегії на 2021-2025 роки.

Важливо також те, що ДАП, окрім самого змісту антикорупційних заходів, визначає виконавців таких заходів (державні органи, органи місцевого самоврядування, суди тощо), строки та індикатори виконання, а також джерела та обсяги фінансових ресурсів, необхідні для виконання заходів. Таким чином, ДАП — це деталізований документ, таймлайн з відповідальними структурами, який допоможе зрозуміти, наскільки ефективно держоргани втілюють Антикорстратегію.

Відповідно до закону, підготовка ДАП повинна передбачати залучення громадськості і саме тому НАЗК розпочало серію громадських обговорень, перше з яких відбулося 14 вересня. Воно було присвячене 3 розділу проєкту ДАП щодо забезпечення невідворотності відповідальності за корупцію. До самого розділу увійшли 3 підрозділи щодо дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності. За результатами плідного та відкритого обговорення, експерти та представники громадянського суспільства надали команді НАЗК низку пропозицій та звернули увагу на деякі ризикові моменти 3 розділу ДАП.

Письмові пропозиції від громадян по цьому розділу можна надати до 16 вересня включно на адресу електронної пошти НАЗК: [email protected]

До речі, надавати свої письмові коментарі можна буде за кожним розділом, за яким буде обговорення. Попередньо їх має бути 10.

Закликаємо скористатися цими можливостями та взяти участь у формуванні Державної антикорупційної програми всіх охочих!

 

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook