Уже четвертий рік в Україні відсутній актуальний програмний документ для проведення антикорупційних реформ — дія попередньої Антикорупційної стратегії завершилася у 2017 році. З вересня 2020 року на розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт № 4135 «Про засади державної антикорупційної політики на 2020–2024 роки», поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроєкт був підготовлений Нацагентством із питань запобігання корупції, пройшов низку публічних консультацій та отримав схвальні відгуки. Проєкт Антикорупційної стратегії передбачає як подальшу розбудову спроможності антикорупційних органів та інструментів, так і реалізацію секторальних заходів для зниження корупції в системі правосуддя, податковій та митній сферах, державному та приватному секторах економіки, будівництві, земельних відносинах та інфраструктурі, секторі оборони, медицині та соціальному захисті. Поєднання антикорупційних реформ та секторальних заходів уже довело свою ефективність у попередні роки. Особливу увагу цей документ приділяє застосуванню цифрових інструментів для запобігання корупції — загалом їх передбачено понад тридцяти.

Затвердження Антикорупційної стратегії та подальше її виконання сприятиме не лише виконанню міжнародних зобов’язань України, але й більш ефективному використанню бюджетних коштів та кращому врядуванню. Цей програмний документ забезпечує скоординованість дій органів влади та інших заінтересованих сторін у реалізації антикорупційних заходів. Також ухвалення Антикорупційної стратегії є передумовою для затвердження чіткого плану дій щодо її реалізації, що зробить можливим дієвий контроль за тим, наскільки своєчасно, повно та якісно державні органи виконують передбачені заходи.

Нещодавно Президент Зеленський зазначив, що «парламенту варто зосередитися на тому, що останні чотири роки в Україні відсутній програмний документ — Антикорупційна стратегія» й що депутатам необхідно якнайшвидше ухвалити внесений урядом проєкт і затвердити цю стратегію.

Проєкт Закону був визначений Президентом як невідкладний, ухвалений у першому читанні ще в листопаді 2020 року, його підготовку до другого читання в профільному комітеті було завершено ще в березні цього року, втім, дотепер законопроєкт не винесено на голосування до сесійної зали.

З огляду на зазначене, громадські організації закликають:

  • Голову Верховної Ради України та членів Погоджувальної ради — якнайшвидше включити до порядку денного пленарного засідання ВР законопроєкт № 4135 для ухвалення в другому читанні та в цілому;
  • Верховну Раду та народних депутатів — якнайшвидше підтримати в другому читанні та в цілому проєкт Антикорупційної стратегії на 2021–2025 роки, щоби забезпечити ефективність та скоординованість антикорупційних заходів, позитивні наслідки яких будуть відчутними для держави, місцевого самоврядування, бізнесу та громадян.

 

Трансперенсі Інтернешнл Україна

Громадська спілка «Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ»

Центр політико-правових реформ

Центр протидії корупції

Разом проти корупції

Центр демократії та верховенства права

Інститут законодавчих ідей

Антикорупційний штаб

Фундація DEJURE

Громадська рада при НАЗК

Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”