Проєкт RECORD (також відомий як tenders.guru) був створений для запобігання корупції у сфері державних закупівель і був започаткований п’ятьма громадськими організаціями з 4 чотирьох країн: eState Foundation (Польща), Access Info Europe (Іспанія), Civio (Іспанія), K-Monitor (Угорщина) і Funky Citizens (Румунія), які виступають спільно як консорціум. Проєкт впроваджується насамперед у цих чотирьох країнах, в нього величезний потенціал, і до нього проявляють інтерес інші країни ЄС, тож ми починаємо співпрацю з грецькими колегами. 

 

Основні завдання проєкту

Завдання проєкту — оцінка функціонування державних установ та нормативних актів, щоб можна було створити відповідний інструмент для моніторингу процесу державних закупівель та виявлення корупційних ризиків. Інструмент, доступний за посиланням, та відкритий для всіх, хто зацікавлений у моніторингу публічних закупівель у будь-якій країні чи країнах, що залучені до проєкту. Завдяки ньому громадські організації та громадяни мають інструмент, що підтримує їхню діяльність із громадського нагляду за публічними закупівлями. Державні установи ж отримали технічну підтримку у виконанні своїх завдань, пов’язаних з протидією корупції.

Індикатори ризику

Публічні закупівлі — це сфера, в якій особливо високі ризики корупції, і завжди непросто визначити, які механізми контролю слід застосовувати для мінімізації ризиків. Консорціум вирішив використовувати індикатори ризику корупції, відомі також як «червоні прапорці», зокрема занадто коротка тривалість торгів, лише один учасник, документація, яка явно вказує на конкретного підрядника, наявність великої кількості допорогових закупівель в одного замовника, а також конфлікт інтересів.

Оскільки публічні закупівлі повинні бути відкритим, конкурентним процесом з чіткою структурою, будь-яке відхилення потенційно може бути ознакою порушень. «Червоні прапорці» — це показники підозрілої чи корупційної поведінки. Коли один «червоний прапорець» пов’язаний з іншим, це підвищує ймовірність, що тут є корупційна практика. Для потреб проєкту також було створено базу даних індикаторів ризику, запропонованих різними організаціями. 

Хоча «червоні прапорці» можуть вказувати на корупційні ризики, вони вказують автоматично на наявність корупції, оскільки чимало обставин залежать від контексту. Разом з цим, такі показники вказують на те, що потрібно розслідувати та проаналізувати цю закупівлю.

Відкритий та прозорий процес закупівель допомагає розкрити корупцію. Експерти сходяться на думці, що найкращий аналіз «червоних прапорців» ґрунтується на спільному аналізі безпосередньо даних закупівель та інших супутніх даних, таких як реєстри компаній, фінансова інформація, інформація про власників та аналіз зв’язків між замовниками та учасниками торгів. З цієї причини ми також займаємося діяльністю з просування політики, що має на меті розкриття інших джерел даних. Важливо не лише мати доступ до даних, а й мати змогу їх поєднувати. 

 

Політика

Щоб надати конкретні рекомендації на національному рівні, нам довелося дізнатись про тенденції та різні фактори ризику, що існують у кожній країні. Усі чотири країни-учасниці мають свої портали закупівель з різними форматами публікації даних.

Щоб вирішити цю проблему, tenders.guru бере структуровані дані про закупівлі з кожного національного порталу закупівель і поєднує їх в одну організовану базу даних. 

Ці структуровані дані з країн Консорціуму дозволяють застосовувати індикатори корупційних ризиків у контексті національних систем закупівель. На основі цієї інформації ми можемо визначити корупційні тенденції та слабкі сторони наявних законів. 

 

Матеріал підготував Кшиштоф Іздебські, член правління та директор з політики Фундації ePaństwo,  у рамках проєкту „Нові підходи до боротьби з корупцією в публічних закупівлях в Україні та країнах Вишеградської четвірки“.

Проєкт фінансується Міжнародним Вишеградським Фондом за підтримки уряду Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини. Ціль Фонду – покращити сталу регіональну співпрацю у Центральній Європі.