Щороку в останні тижні грудня можна спостерігати за «сплеском» закупівель товарів, робіт та послуг з боку державних установ і підприємств. Левова їх частка припадає на неконкурентні допорогові закупівлі, оскільки це найшвидший спосіб витратити бюджетні кошти — тендер можна не проводити, достатньо лише опублікувати звіт про укладений договір з постачальником. Саме в період грудневих жнив громадськість “виловлює” більше ризикових та корупційних закупівель.

Під час дискусії в УКМЦ 26 грудня представники ДП “Прозорро”, Трансперенсі Інтернешнл Україна та учасники DOZORRO спільноти обговорили, як зупинити небезпечну практику державних установ бездумно витрачати кошти під кінець року.

Учасники дискусії (зліва направо): Сергій Павлюк (Трансперенсі Інтернешнл Україна), Сергій Миткалик (Антикорупційний штаб), Василь Задворний (ДП “Прозорро”), Ольга Нос (Трипільський край), Христина Зелінська (Антикорупційна платформа)

Яка ситуація з грудневими жнивами цього року?

Точний аналіз можна буде зробити вже у січні. Водночас уже з певністю можна говорити, що тенденція нікуди не поділася.

З 1 по 25 грудня замовники опублікували звітів про укладений договір на 6,3 мільярдів гривень (за весь грудень — на 7 мільярдів). Та варто додати, що пік закупівель зазвичай і припадає на період з 26 до 28 грудня — в останні дні, коли казначейство ще може проводити оплату.

Чому в період грудневих жнив закупівлі є особливо ризикованими?

Через велику кількість неконкурентних допорогових закупівель, які не врегульовані законом. Проводячи закупівлі товарів і послуг до 200 тисяч гривень, а робіт — до 1,5 мільйона, замовники можуть не проводити відкриті торги, а всього лише опублікувати звіт про укладений договір. Відтак кошти витрачаються без належного рівня прозорості та з відсутньою конкуренцією. Звідси — і завищення цін, і дроблення закупівель з метою обійти конкурентні торги.

“Так у 2017 році в Ірпені розбили одну скульптуру на 2 закупівлі: окремо купували ельфа, окремо — чорнильницю”, — розповіла Ольга Нос з громадської організації “Трипільський край”.

Інший нюанс — значна кількість таких робіт, як ремонти доріг, капітальні ремонти будівель, обрізання дерев, які за документами проводяться у грудні. Річ у тім, що за такої погоди їх проводити не можна.

“За будівельними нормами, ремонтні та будівельні роботи мають проводитися за температури вище нуля і в досить суху погоду. Є деякі винятки, але вони дуже рідкісні. І якщо поглянути на погоду за грудень 2018 року, то вона рідко коли підіймалася вище нуля”, — зазначив виконавчий директор “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик.

І тут є кілька варіантів: або роботи будуть виконані неякісно, або замовник вчинив кримінальне порушення. Пустивши підрядника на об’єкт виконувати роботи без договору, або ж сплативши йому за виконану роботу тоді, коли вона буде виконуватися лише наступного року.

Грудневі жнива — це зазвичай присипана снігом корупція?

Насправді ризикові закупівлі часто є наслідком непрофесійного планування з боку замовника та необхідності освоїти всі кошти до кінця року. Промовистий приклад навела Ольга Нос — для 99,9% закупівель департаменту регіонального розвитку Київської ОДА плани публікуються в той же місяць, що і оголошення про закупівлю. І це за три роки.

“Насправді багато замовників здійснюють порушення не тому, що вони щось задумали, а через те, що не знають, як правильно провести закупівлі”, — переконує Ольга Нос.

Водночас замовники часто стають заручниками неефективного менеджменту на вищому, державному рівні. Наприклад, коли розпорядження Кабміну про перерозподіл субвенцій на соцекономрозвиток приходить у середині грудня. І ці кошти треба освоїти до Нового року, інакше їх спишуть з рахунку.

“Тому у Івано-Франківській області нас були ситуації, коли будувалися об’єкти, яких не існувало, коли водопровідні мережі будувалися за два дні, — розповіла Христина Зелінська з громадської організації “Антикорупційна платформа”. І додала: “Але й не можна казати, що це лише проблема планування. Корупція також може мати місце. Наприклад, одні ремонтні роботи на Франківщині проводила компанія, наближена до депутата-мажоритарника, який і вибивав для ремонту цього об’єкту субвенцію. По цій справі зараз відкрите кримінальне провадження”.

Як визначити, чи є в закупівлі корупція, чи це лише недбалість? І що робити з порушеннями, які знайшли?

Проаналізувати, чи в конкретній закупівлі має місце погане бюджетування, чи все ж корупційна оборудка, можна завдяки інструментам DOZORRO.

“У публічному модулі аналітики ви можете подивитися, скільки угод з цим постачальником підписав замовник, яка їхня сума, чи не притримував він кошти до кінця року лише для того, аби підписати побільше угод з бажаним підрядником”, — розповів головний аналітик Трансперенсі Інтернешнл Україна Сергій Павлюк.

Крім того, у випадку ремонтних робіт дуже зручно приходити на об’єкт і перевіряти, чи справді вони відбулися, і чи відповідає їхня якість тому, що написано на папері. Це складніше зробити з закупівлями товарів — але для деяких таких закупівель ви можете перевірити можливе завищення цін, порівнявши з ринковою вартістю.
Знайшовши порушення, ви можете залишити відгук на цю закупівлю на порталі DOZORRO — і тоді його опрацюють громадські організації DOZORRO спільноти. Або ви можете самостійно підготувати скаргу в органи контролю — тут є інструкції.

Як все ж таки покласти край грудневим жнивам?

1. Вдосконалення бюджетного процесу

Тут варто згадати про ініціативу Міністерства Фінансів запровадити середньострокове бюджетне планування на три роки (законопроект підтримай у першому читанні). У перспективі це якраз дозволить замовникам зберігати кошти, не витрачені в поточному році, та перенести їх на наступний.

2. Підвищення професійності замовників

Утім, перспектива відкинути грудневі жнива в минуле усе одно залежить від вміння замовників планувати та проводити закупівлі. ДП “Прозорро” та громадські організації регулярно проводять навчання замовників, але бажання ефективно витрачати кошти платників податків має йти і від них.

“Будь-які правильні речі вимагають зусиль і певної професійності. Якщо ви хочете робити дійсно ефективні закупівлі —  цим потрібно займатися”, — переконує директор ДП “Прозорро” Василь Задворний.

3. Спрощення процесів для замовників

Проведення закупівель не є метою  існування замовників. Тим паче, що 50% від усіх замовників проводять до двох закупівель на рік, і їм складно осягнути сферу публічних закупівель. Тому на думку Василя Задворного, дуже важливо спрощувати для них виконання певних простих функцій. У перших двох кварталах 2019 року для допорогових закупівель у ДП “Прозорро” якраз планують тестувати електронні каталоги:

«Це можливість закупівлі стандартних товарів зі своєрідного Amazon, де вже є відкваліфіковані постачальники. Це зменшить навантаження на замовників».

4. Ефективна робота органів контролю та прецеденти покарання

«Ми толеруємо непрофесійність, і це проблема. Саме від роботи органів контролю залежить, чи будуть прецеденти відповідальності, чи буде у замовника мотивація працювати відповідно до закону чи ні», – запевнила Христина Зелінська.

А на думку Василя Задворного, брак справедливості — це те, на що постійно скаржаться і замовники, і учасники.

“Ми дуже раді, що Держаудитслужба вже приступила до моніторингу і сподіваємося, що цей інструмент покаже свою ефективність наступного року”.

Між іншим, уже є важливий прецедент, коли Держаудитслужба розпочала моніторинг допорогової закупівлі.

5. Впровадження допорогових закупівель у ProZorro від 50 тисяч гривень

Конкуренція та відкритість процесу неодмінно покладе край численним порушенням у публічних закупівлях. Ініціатива врегулювати допороги законом та зменшити поріг до 50 тисяч гривень була у президентському законопроекті 8265, відхиленому депутатами. Але так само вона представлена в новому проекті змін до закону “Про публічні закупівлі”.

До слова, новий законопроект так само передбачає перехід до максимальної професіоналізації сфери закупівель (через перехід від тендерних комітетів до “уповноваженої особи”) та впровадження електронних каталогів.

Тож сподівання, що грудневі жнива 2018 будуть останніми, а не крайніми, є.