Повномасштабне вторгнення завдало суттєвих руйнувань інфраструктурі України, значна частка яких припадає саме на житловий фонд. Збитки від його втрат вже оцінили у понад 55 млрд доларів. І це без врахування наслідків підриву Каховської ГЕС. А кількість поданих через Дію повідомлень про пошкоджене або знищене майно перевищила 499 тисяч та продовжує рости.

Після появи перших законодавчих ініціатив щодо можливих компенсацій у суспільстві почали жваво обговорювати, кому та як держава має надавати таку допомогу. Зрештою на початку 2023 року парламент прийняв закон, який передбачає компенсації громадянам, які ще не встигли відновити свою оселю за власні кошти. Питання відшкодування витрат за самостійно відремонтоване житло залишилося не вирішеним.

Нещодавно уряд на випередження затвердив порядок надання компенсації за виконаний ремонт пошкоджених об’єктів. Примітно, що Кабмін фактично відійшов від усталеної практики, коли підзаконний акт приймається після та на виконання певного закону. 

Зрештою, парламенту нічого не залишалось як проголосувати у першому ж читанні в цілому один із низки законопроєктів, які передбачали компенсацію за самостійно відновлене житло. 

Що у законі?

Новий закон доповнює перелік можливих форм компенсацій. який затвердили на початку 2023-го, та узгоджує їх з актами Кабміну. На відміну від альтернативних ініціатив, він додає лише дві нові форми компенсацій за пошкоджені об’єкти: 

  • надання коштів для оплати будівельної продукції та робіт з відновлення для ще невідремонтованого житла;
  • надання коштів за вже придбані матеріали або виконаний ремонт.

Перша покликана узгодити між собою положення чинного закону про надання компенсацій та профільної постанови уряду. Адже остання передбачає надання допомоги у грошовій формі, тоді як закон — шляхом виконання робіт або надання будівельної продукції.

Друга якраз передбачає можливість компенсувати витрати за самостійно відновлене житло. Адже зараз, якщо ви вже відремонтували пошкоджене, вам мають відмови у виплаті компенсації. Виняток — протиаварійні чи невідкладні консерваційні роботи.

Серед усіх законопроєктів на цю тему, що подали депутати, проголосований пропонує оптимальний підхід. Альтернативні ініціативи передбачали відшкодування вже придбаного житла або житла, яке було знищене/пошкоджене до 24.02.2022, що не враховує першочергові цілі компенсаційної політики держави та її фінансову спроможність. 

Як отримати компенсацію?

Порядок надання нового виду компенсації уряд встановив ще до прийняття закону. Її надаватимуть за придбану будівельну продукцію або виконаний ремонт, частковий або завершений.

Якщо роботи були виконані частково, отримувач має право подати заяву про надання компенсації за завершену частину робіт, та заяву про компенсацію для проведення ремонту щодо тієї частини, яку ще не встигли зробити на дату подання заяви.

Механізм буде таким самим, як і по інших категоріях єВідновлення:

  • подання заяви через Дію;
  • розгляд заяви комісією;
  • визначення розміру виплати.

Водночас для отримання компенсації не вимагають жодних документів (чеків, актів виконаних робіт тощо) на підтвердження витрат на ремонт. Комісія визначатиме розмір компенсації на основі акту комісійного обстеження пошкодженого житла, який мав передувати ремонтним роботам та заяві на компенсацію, та чек-листа з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затвердженого Кабміном.

Варто зауважити, що відсутність акту комісійного обстеження буде підставою для відмови у компенсації. Але на практиці комісії часто проводили обстеження вже після подання заяви про надання компенсації. Тож якщо особа зробила ремонт до обстеження комісією, вона не зможе претендувати на компенсацію. Таких випадків буде чимало, адже часто постраждалі були вимушені зробити ремонт, щоб зберегти житло від подальшого руйнування. І такі ремонти комісії не завжди відносять до невідкладних консерваційних і протиаварійних робіт.

У такому випадку доцільною виглядає можливість надавати компенсації за наявності акта обстеження або фото пошкоджень житла, які заявник подавав разом з інформаційним повідомленням до Реєстру пошкодженого і знищеного майна. 

Також компенсацію не надаватимуть, якщо заявник отримував грошову чи матеріальну допомогу для проведення ремонтних робіт від громадських чи міжнародних організацій, зокрема благодійних, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій. Ці факти буде перевіряти комісія при розгляді заяви.

Виплати за новою формою компенсації розпочнуться з 1 січня 2024 року. 

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні” #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.