Вільнюс, Київ, Мадрид, Прага, Приштина і Таллінн є найпрозорішими європейськими столицями. Такими є результати пілотного дослідження, яке проводили представники Transparency International з 20 країн. Зокрема українську столицю вивчала менеджерка програми “Transparent Cities/Прозорі міста” Катерина Цибенко. 

У 2018 році експерти під егідою Тransparency International Slovensko оцінили 26 столиць за 14 індикаторами. Зокрема, враховувалися наявність і доступність даних про бюджет міста й закупівлі, про мера, депутатів та їхню роботу, а також доступ до публічної інформації. Експерти вивчали сайти місцевої влади і відповіді на запити. 

Київ опинився в лідерах цього пілотного дослідження, зокрема, завдяки зручній національній системі публічних закупівель ProZorro, публічному реєстру електронних декларацій і повноті інформації на сайті КМДА. Але водночас у нас немає реєстру лобістів, як, наприклад, у Мадриді, інформації про зарплату мера та його радників”, розповів виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Нагадаємо, що Transparency International Ukraine розробила та впроваджує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Команда ТІ Україна щорічно аналізує міста за 91 індикатором у 13 сферах. За два роки середній показник прозорості міст підвищився на 36%. У 2018 році лідерами Рейтингу стали Дрогобич, Маріуполь та Вінниця.

 

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(587) "Київ опинився в лідерах цього пілотного дослідження, зокрема, завдяки зручній національній системі публічних закупівель ProZorro, публічному реєстру електронних декларацій і повноті інформації на сайті КМДА. Але водночас у нас немає реєстру лобістів, як, наприклад, у Мадриді, інформації про зарплату мера та його радників." ["quote_author"]=> string(86) "Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна" }

Київ опинився в лідерах цього пілотного дослідження, зокрема, завдяки зручній національній системі публічних закупівель ProZorro, публічному реєстру електронних декларацій і повноті інформації на сайті КМДА. Але водночас у нас немає реєстру лобістів, як, наприклад, у Мадриді, інформації про зарплату мера та його радників.

Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна