06.12.2016

Латвія досягла значних результатів у сфері контролю фінансів політичних партій. За 12 років держскарбниця цієї країни за рахунок партій-порушниць закону поповнилася на 3,5 мільйона євро. Представники KNAB (Бюро із запобігання та боротьби з корупцією), та Transparency International Latvia спеціально приїжджають до України, щоб поділитися рецептами, як зробити контроль партійних фінансів ефективним. 12 грудня о 17.00 в «Щастя Хабі» вони прочитають лекцію на тему «Як ефективно контролювати партійні фінанси. Досвід Латвії».

Більшість українців – до 72% – не довіряють політичним партіям. Причина цього – тіньове фінансування. Зараз створено механізм заміни «чорних» партійних кас на прозоре й зрозуміле державне фінансування. Проте чимало суперечливих законодавчих питань, популізм політиків та бажання олігархів і далі впливати на владу гальмують цей процес.

Transparency International Україна, як представництво глобальної антикорупційної мережі, працює над тим, щоб перейняти апробований досвід європейських країн у сфері партійних фінансів, адаптуючи його під українські реалії. Саме для цього ми організовуємо лекцію латвійських експертів.

Інга Яунскунга, керівник відділу з контролю партійних фінансів KNAB, Інесе Войка, антикорупційний експерт, під час лекції розкажуть, чим Україні може придатися досвід Латвії. В цій країні суворо слідкують за дотриманням законодавства в сфері контролю партійних фінансів. Наприклад, за невчасне подання звіту про фінанси є покарання: штраф– 700-7000 євро, а також у суворіші міри – аж до позову до суду про призупинення діяльності партії. За 12 років держскарбниця Латвії за рахунок партій-порушниць закону поповнилася на 3,5 мільйона євро. Штрафи – не єдине покарання, в окремих випадках може бути й ув’язнення.

Завдяки такому жорсткому законодавству політична система Латвії є значно прозорішою, ніж в Україні, і загалом ця пострадянська країна просунулась далеко в своєму розвитку.

Щоб взяти участь в лекції, зареєструйтеся за посиланням. Чекаємо вас!