Чи було в 2023-му засилля дорогих машин на Prozorro, враховуючи кількість новин про скандальні, дорогі та сумнівні замовлення коштом бюджету загалом? Проєкт DOZORRO традиційно розповідає, як змінювалися автопарки публічних установ країни.

Ми вивантажили дані про всі закупівлі легкових автівок у 2023. А потім вручну прибрали з них специфічний транспорт, який теж підпадає під цю класифікацію, як-от автомобілі швидкої допомоги, снігоболотоходи ДСНС та інкасаторські авто.

Поки ми готували цей текст, журналістський центр Nikcenter оприлюднив свій аналіз закупівель автівок у 2023. Ми вирішили не відмовлятися від публікації нашого матеріалу, та віримо, що ці аналітики доповнять одна одну.

Які легкові автівки купували у минулі роки, читайте тут: 2022, 2021, 2020, 2019, до 2018 року.

Майже половина автівок — бюджетні кросовери

Торік на Prozorro придбали 3,8 тисячі авто загальною вартістю 3,7 млрд грн. Це практично така сама сума, що й у 2021 році, до повномасштабного вторгнення — але тоді через нижчі ціни в неї влізло майже 5 тисяч автівок.

У 2023-му найбільшу кількість закупівель — майже кожну шосту — оголосили в листопаді, наприкінці бюджетного року. Ще одним піковим місяцем став червень. Загалом 73% автівок придбали за конкурентними процедурами, решту — напряму.

Абсолютним лідером за кількістю куплених на Prozorro авто залишається бюджетний кросовер Renault Duster. Таких замовили 1,6 тисячі, тобто 42% від загальної кількості. Друге місце посідає компактний фургон Renault Express (211), на третьому – повнопривідний пікап Mitsubishi L200 (178). Серед найпопулярніших автівок також Toyota Corolla та Skoda Octavia.

73% придбаних машин коштували до 1 млн грн.

Автівки для військових

Чи купують машини для ЗСУ? Коротко — так. А от скільки саме, визначити складно. Замовники рідко вказують у назві закупівлі, що машина призначена саме для військових. Так, ключові слова є в замовленнях лише 210 автівок. Але це й близько не вся кількість. Ми можемо припустити, що щонайменше вживані позашляховики замовляють також для бійців, як і частину автомобілів у закупівлях правоохоронців.

Найбільші покупці

Загалом серед замовників переважають правоохоронні органи, силові та спеціальні структури України. Лише на публічні закупівлі структур МВС, СБУ і військових частин припадає 63% придбаних автівок. Вони зазвичай купували автомобілі спеціального призначення. Як правило,це моделі звичайних цивільних автомобілів, у яких доставили певне обладнання, як-от проблискові маячки, сирену, рації, сейф для зберігання зброї.

Національна поліція — 1,2 тис. авто на 1,1 млрд грн

За нашими підрахунками, найбільше автомобілів придбали разом головне управління Нацполу та його підпорядковані структури (без поліції охорони).

Понад 70% купленого — це спеціалізовані авто на базі Renault Duster (864). Серед решти автівок набільше було Toyota Hilux35 машин. Такі пікапи купувала ОШБ Національної поліції «Лють». Далі йдуть 29 Skoda Octavia для Центру обслуговування підрозділів Національної поліції України, поліції у Львівській та Дніпропетровській областях.

Які дорожчі автівки зустрічалися в поліцейських закупівлях:

 

Поліція охорони — 339 авто на 285 млн

На другому місці — Поліція охорони. Вона також підпорядковується Нацполіції, але має інші функції та заробляє кошти, а не фінансується напряму з бюджету. Це державна охоронна служба, і вона єдина з таких структур має дозвіл на носіння та застосування зброї. Вона надає послуги як державним, так і приватним замовникам, наприклад охороняє офіси і квартири.

У трійку лідерів тут потрапили Renault Duster — 170 автомобілів, Toyota Corolla — 50, Renault Express — 31. Із дорожчих автівок можна виділити Skoda Superb за 1,7 млн грн у Полтавській області, Toyota Camry за 1,6 млн грн та Volkswagen Caravelle за 2,3 млн у Києві, Hyundai Staria за 1,7 млн грн в Одеській області.

Служба безпеки України — 265 авто на 339 млн грн

На третьому місці СБУ та її обласні підрозділи. Як і попередні замовники, найчастіше СБУ купувала Renault Duster – 54 на 48 млн грн. А ще популярними в них виявилися Toyota Land Cruiser Prado. Загалом таких машин придбали 40, 37 із яких замовив сам центральний орган СБУ за оборонними процедурами. Залежно від комплектації, Toyota Land Cruiser Prado коштували в межах 1,3-1,8 млн грн.

Крім цього, СБУ та її підрозділи замовили по 16 Hyundai Staria (від 1,5 млн грн до 2,4 млн грн) і Toyota Corolla, по 13 Skoda Octavia та Mitsubishi Outlander, по 9 Toyota RAV4 і Citroen C-elysee 3. Управління СБУ в Дніпропетровській області купило Volkswagen Touareg за 2,9 млн грн. На запит про призначення автівки замовник відповів, що СБУ використовує транспортні засоби для оперативно-розшукової, контррозвідувальної, контрдиверсійної та антитерористичної діяльності.

СБУ купувала й електромобілі. Так, у Вінницькій області придбали 2 Honda M-NV по 1,1 млн грн. По одному Hyundai Kona за 1,2 млн грн купили у Рівненській та Тернопільській областях.

Інформація про марку і модель ще 17 автівок, які придбала СБУ, засекречена — на Prozorro видно лише ціну за одиницю.

ДП «Ліси України» — 186 авто на 224 млн грн

Молоде держпідприємство торік суттєво поповнило автопарк. Найбільше — повнопривідними пікапами Mitsubishi L200. Їх замовили 97 на 137 млн грн. Залежно від комплектації, такі автівки коштували 1,4-1,5 млн грн. Другу сходинку посіли 40 Renault Duster по 840 тис. грн. Третю — 33 позашляховики Suzuki Jimny по 1,1 млн грн.

Також ДП «Ліси України» купило 10 Skoda Octavia, 5 Peugeot Landtrek та Opel Zafira.

На запит про призначення автомобілів держпідприємство відповідати відмовилося.

Сервісні центри МВС — 145 авто 124 млн грн

У 2023-му році кількість сервісних центрів, які приймають іспити з водіння, скоротили зі 148 до 63, а їхні автопарки поповнили навчальними машинами для практичних іспитів. Найбільше придбали Toyota Corolla — 67. Більшість із них замовив Головний сервісний центр МВС, вартість однієї становила 906 тис. грн. Другим за популярністю був Renault Duster — таких замовили 23. А третім став Citroen C-elysee.

Крім нових автівок, сервісні центри МВС купували послуги й обладнання, щоб оновити систему зі складання теоретичних і практичних іспитів на отримання посвідчень водія.

Дорогі замовлення

Чотири спеціалізованих автомобілі на базі Volkswagen Multivan BULLI Long по 3,8 млн грн замовило Управління державної охорони України. Договір уклали ще в 2022 році, але поставка була вже навесні 2023-го. Ця ж структура придбала щонайменше одне спецавто на базі Volkswagen Multivan за 3,5 млн грн.

Херсонська обласна комунальна аварійно-рятувальна служба купила вживаний броньований Toyota Land Cruiser 200 за 2,2 млн грн. Авто замовили напряму, в обґрунтуванні зазначено, що воно призначене для «забезпечення нагальної потреби у відновлення об’єктів, що постраждали внаслідок бойових дій та підриву греблі Каховської ГЕС».

А львівське КП «Ратуша-сервіс» придбало для військових декілька Ford Transit по 2,2 млн грн та низку інших, дешевших авто.

Серед нестандартних дорогих закупівель були зокрема:

  • Hyundai Staria за 2,5 млн грн для ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України». Це авто у найдорожчій комплектації 7-Top Bronze.
  • Hyundai Staria за 2 млн грн для перевезення студентів для Луганського державного медичного університету, який через війну в березні 2023 року переїхав з міста Рубіжне на Рівненщину.
  • Hyundai Staria за майже 2 млн грн для дитячого оздоровчого табору «Зачарована долина» на Закарпатті. Цей табір — комунальне підприємство Київміськради.
  • два Skoda Kodiaq по майже 1,9 млн грн для ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області».
  • Mitsubishi Pajero за майже 2 млн грн для Департаменту муніципальної безпеки Одеської міськради.
  • Toyota Land Cruiser Prado за 2,1 млн грн для КП «Міське управління справами» Дніпровської міськради. Таку саму автівку придбало і місцеве КП «Муніципальна варта».

Чи всі машини з останнього списку, та й загалом придбаного в останній рік, були справді потрібні? Не факт. Але точнішу відповідь на це питання можна з’ясувати, тільки якщо поговорити напряму із замовником. Тому закликаємо завжди звертатися до організатора закупівлі, у доцільності якої ви не впевнені, і висвітлювати такі випадки публічно. Здоровий діалог допоможе зробити закупівлі вашої громади і загалом, усієї країни, якіснішими!

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Джерело: zn.ua