На засіданні 12 вересня захист заявив клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності Романа Насірова за ч. 1 ст. 366 КК України —  службове підроблення.

Нагадаємо, що підозру за цією статтею Насірову оголосили ще 2017-го. Тоді, за версією обвинувачення, він як голова ДФС підробляв офіційні документи під час інформування Мінфіну та прийняття рішень про розстрочення податкових зобов’язань і боргу, які надавались ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Фірма ХАС» та ТОВ «Карпатнадраінвест».

Такі дії разом із зловживанням владою ексголови ДФС призвели до того, що ці компанії за 2015-2016 роки не сплатили до бюджету понад 2 млрд грн.

 

Чому ж Насірова найімовірніше звільнять від відповідальності за злочин, передбачений ч. 1 ст. 366 КК?

Усе через сплив строків давності притягнення до відповідальності, про які ми вже писали тут

Оскільки події в епізоді ексочільника ДФС Насірова відбувалися ще у 2015-2016 роках, за звичайних умов притягнути до кримінальної відповідальності за ймовірно скоєне тоді службове підроблення можливо, лише якщо пройшло не більше ніж 3 роки з моменту його вчинення.

Через те, що строк очевидно уже сплив, ВАКС може звільнити Насірова від відповідальності за цей злочин.

І попри те, що прокурор також не заперечував, судді ВАКС не стали вирішувати це питання на засіданні 12 вересня 2023. Все тому, що не прибув представник потерпілого АТ «Укргазвидобування», думка якого має бути заслухана для прийняття рішення про звільнення Насірова від відповідальності. Наступне засідання в справі призначено вже на завтра, на засіданні ймовірно буде розглянуто клопотання захисту про звільнення від кримінальної відповідальності Насірова за ч. 1 ст. 366 КК України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(572) "Підозру за цією статтею Насірову оголосили ще 2017-го. Тоді, за версією обвинувачення, він як голова ДФС підробляв офіційні документи під час інформування Мінфіну та прийняття рішень про розстрочення податкових зобов’язань і боргу, які надавались ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Фірма ХАС» та ТОВ «Карпатнадраінвест»." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Підозру за цією статтею Насірову оголосили ще 2017-го. Тоді, за версією обвинувачення, він як голова ДФС підробляв офіційні документи під час інформування Мінфіну та прийняття рішень про розстрочення податкових зобов’язань і боргу, які надавались ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Фірма ХАС» та ТОВ «Карпатнадраінвест».

Як це вплине на хід справи?

У цій справі Насірова звинувачують у двох злочинах — ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України. Тож звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 366 КК не зумовить звільнення від кримінальної відповідальності за інший злочин.

На відміну від службового підроблення, покарання за яке є набагато м’якшим та не передбачає позбавлення волі, зловживання владою або службовим становищем є тяжким злочином, за нього передбачено позбавлення волі на строк від 3 до 6 років, а строк давності притягнення до кримінальної відповідальності складає 10 років. Саме через це, у випадку визнання Насірова винним йому буде загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі, навіть після звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 366 КК.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(266) "Звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 366 КК не зумовить звільнення Насірова від кримінальної відповідальності за інший злочин." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 366 КК не зумовить звільнення Насірова від кримінальної відповідальності за інший злочин.

Що може стати причиною ще більшого затягування справи?

Розгляд епізоду з Насіровим уже намагалися загальмувати двічі за цей рік. Захист просив об’єднати цю справу з іншими, що зрештою призвело б до їх розгляду з самого початку, однак ВАКС двічі відмовлявся це робити. 

Вперше, об’єднати хотіли дві справи проти Насірова, а це газова справа на 2 млрд грн шкоди та справа хабаря у 722 млн грн від власника агрохолдингу «Укрлендфармінг»Олега Бахматюка. Однак ВАКС відмовився це робити через те, що це спричинить затягування розгляду обох справ.

Удруге, епізод Насірова у газовій справі хотіли об’єднати з епізодом ексначальниці одного з відділів ДПС Людмили Солотви. На початку серпня цього року колегія суддів ВАКС, що слухала справу Солотви, за клопотанням її захисту порушила питання про їх об’єднання. Річ у тім, що Солотва обвинувачується у пособництві підробки офіційних документів та зловживанні владою саме Насіровим, що могло слугувати причиною для об’єднання.

Однак ВАКС на засіданні 12 вересня вчергове відмовився об’єднувати — відмовився відкатувати назад чотирирічний прогрес у розгляді Антикорсудом справи щодо ексочільника ДФС Романа Насірова.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(388) "Розгляд епізоду з Насіровим уже намагалися загальмувати двічі за цей рік. Захист просив об’єднати цю справу з іншими, що зрештою призвело б до їх розгляду з самого початку, однак ВАКС двічі відмовлявся це робити." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Розгляд епізоду з Насіровим уже намагалися загальмувати двічі за цей рік. Захист просив об’єднати цю справу з іншими, що зрештою призвело б до їх розгляду з самого початку, однак ВАКС двічі відмовлявся це робити.