Упродовж 18-22 липня відбулись співбесіди із десятьма кандидатами на посаду керівника Агентства з розшуку та менеджменту активів. Напередодні ми проаналізували усіх претендентів щодо дотримання доброчесності. Під час співбесід деякі члени комісії згадували те, на чому ми акцентували.

Як виглядає ситуація?

Троє з десяти кандидатів — Олександр Віжунов, Віталій Власюк та Олег Рибка — відмовилися від подальшої участі. А от інші сім презентували свій досвід і бачення керівництва АРМА. Хтось був надто креативним і додавав ілюстрації, деякі робили десятки слайдів, як-от Дмитро Жоравович, тимчасовий виконувач обов’язків Голови АРМА.

Були помітні й проблемні місця в експертизі та доброчесності претендентів. Наприклад, адвокат Юрій Мартинюк поверхово орієнтувався в законодавстві та не відповідав коректно на профільні запитання. Так само й Олександр Руденко, адвокат, голова Адвокатського об’єднання «РО ЛЕКС», який неправильно пояснив, як обліковувати майно, отримане за договором від АРМА.

Інший кандидат, Володимир Павленко, ексзаступник голови АРМА, фігурує у кримінальній справі — під час співбесіди заявив, що не порушував законодавства. А Ірина Гуменюк, керівниця Центрального міжрегіонального територіального управління АРМА, не змогла пояснити, чому закривала очі на втручання в  Єдину автоматизовану систему розподілу справ, коли працювала у Вищому господарському суді.

Крім цього, члени комісії мали питання щодо доходів нинішнього т.в.о. Голови АРМА Дмитра Жоравовича. В останніх місяцях 2021 року він отримував заробітну плату на цій посаді понад 400 тис. грн. Кандидат пояснив, що ця сума нібито включає і допомогу для вирішення соціально-побутових питань, від якої він не міг відмовитись. Хоча для отримання такої допомоги він би мав спочатку подати запит. 

Були питання щодо роботи АРМА після 24 лютого. Жоравович зазначив, що разом з начальницьким складу АРМА виїхав з Києва і повернувся вже після активних бойових дій. Але запевнив, що таки зміг зберегти команду, крім деяких співробітників. 

Також комісію цікавив можливий конфлікт інтересів Андрія Потьомкіна, екскерівника юридичного управління АРМА, з братом-близнюком і декларування безкоштовного користування авто Олександром Сидоржевським, заступником керівника слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області.

Що далі? 

Співбесіди — це останній етап конкурсу АРМА. Після цього комісія має скликати засідання і проголосувати за переможця конкурсу.  Можливо, результат ухвалять до кінця липня. Звісно, якщо комісія не буде затягувати цей процес.

АРМА має очолити незалежний та доброчесний керівник. Відсутність профільних знань, підозра у кримінальному правопорушенні навіть без вироку, дії в потенційному конфлікті інтересів, попередній неефективний досвід роботи в АРМА — суттєві фактори для сумнівів. 

Конкурсна комісія має обрати не найкращого з гірших, а саме гідного кандидата, який зможе повноцінно та ефективно виконувати роботу, а співробітники АРМА та інші стейкхолдери — не матимуть сумнівів у його доброчесності. Якщо таких кандидатів наразі немає, комісія має право це визнати і продовжити пошук.

Нагадаємо, що 24 грудня 2021 року відбулись тестування з перевірки знань загального і спеціального законодавства. За її результатами у фінал конкурсу АРМА пройшло 10 з 12 кандидатів. ТІ Україна неодноразово наголошувала на непрозорості та проблемах конкурсу, що, у тому числі, завадили всім достойним і охочим кандидатам взяти участь у відборі.

У лютому 2022-го комісія почала підготовку з проведення спецперевірок, але через російське вторгнення цей етап конкурсу відтермінували до весни.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(243) "Конкурсна комісія має обрати не найкращого з гірших, а саме гідного кандидата, який зможе повноцінно та ефективно виконувати роботу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Конкурсна комісія має обрати не найкращого з гірших, а саме гідного кандидата, який зможе повноцінно та ефективно виконувати роботу.