8 травня цивілізований світ вшановує жертв, які боролися з нацизмом. Цей день — нагадування про те, що війни не повинні повторюватися, а міжнародні проблеми не мають вирішуватись воєнним шляхом, анексією і безжальними вбивствами.

Але росія повністю знецінила і пам’ять про Другу світову війну, і напрацьовану систему міжнародної безпеки. Сьогодні, як і 80 років тому, Україна воює з агресором. Тепер з російською федерацією. Повномасштабна війна змусила українців переосмислити мовне, культурне і політичне питання. Та й загалом, «спільну» радянську історію.

Тектонічний зсув трапився у сприйнятті самої дати 9 травня. Якщо до 2022 року абсолютна більшість українців (80%) вважала це свято таким, що має значимий символізм, то у 2022 році для 36% опитаних воно перейшло у розряд пережитків минулого (за даними соціологічної групи «Рейтинг»). Для 80% опитаних тепер 9 травня — це День пам’яті.

А от в рф процвітає культ перемоги. Щорічно з 90-х 9 травня відбувається пафосний парад з демонстрацією грубої військової сили. Побєдобєсіє дійшло до того, що росія присвоїла собі перемогу у Другій світовій. Хоча жодна країна не може претендувати на визнання своєї виняткової ролі, тому що це результат різних держав, сотень народів і мільйонів життів.

Завтра на росії пройде черговий парад. Але росіяни не мають морального права святкувати перемогу над нацизмом, коли у ХХІ столітті діють часом навіть гірше як вони. Світовий конгрес українців закликає світову спільноту проголосити 9 травня «Днем ганьби росії». На підтримку цієї ідеї у Нью-Йорку на Таймс-Сквер з’явився заклик до бойкотування 9 травня.

Приєднуйтесь і ви! Публікуйте інформацію про російські звірства і злочини в Україні із хештегом #RussianShameDay у своїх соціальних мережах.

Світ не повинен забувати і імперія мусить понести справедливе покарання за геноцид українського народу.

Ми не маємо права програти, бо захищаємо рідну землю.

Пам’ятаємо, перемагаємо!