Сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроєкт №11426, яким продовжує повноваження ГРМЕ. За — 259 голосів.

Водночас в новому законі є норми, які можуть негативно вплинути на конкурс. 

Так, 7 жовтня Комітет з питань правової політики оприлюднив порівняльну таблицю законопроєкту №11426 до другого читання. В ній були оновлення, які можуть негативно вплинути на відбір доброчесних суддів ВАКС.

Йдеться про пункт 14 у Прикінцевих та перехідних положеннях закону про ВАКС. Хоч ці зміни спрямовані на уніфіковане розуміння критерію доброчесності відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», їх можуть читати некоректно — як обмеження ГРМЕ повноважень оцінювати професійність кандидатів, залишивши за нею лише оцінку доброчесності.

TI Ukraine звертала особливу увагу на важливість обидвох критеріїв, які ГРМЕ має право оцінювати. Адже саме завдяки їм на попередньому конкурсі вдалося відсіяти понад третину непрофесійних та недоброчесних конкурсантів.

Ці нововведення вносяться поруч із важливими позитивними змінами, які стосуються продовження повноважень ГРМЕ ще на 18 місяців, а також статусу її секретаріату.

З позитивного, комітет також змінив строк аналізу ГРМЕ кандидатів у судді ВАКС — продовжив його до 45 днів. А також визначив, що на спеціальних засіданнях щодо кандидатів у судді ВАКС будуть зазначатися персональні результати голосування членів ВККС та ГРМЕ.

«Ми переконані: обмеження ролі ГРМЕ під час відбору суддів ВАКС негативно вплине на виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань та може знизити довіру суспільства до його результатів, — заявив виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик. — Попередній конкурс ВАКС показав, що закладений від початку перелік повноважень Ради дозволяє відібрати справді доброчесних і професійних суддів. Але на жаль, парламентарі внесли двозначність у процес відбору суддів».

Наразі незрозуміло, як саме працюватиме оновлена норма про критерії, за якими ГРМЕ буде оцінювати кандидатів у конкурсі ВАКС. Тож ми закликаємо ВККС та членів ГРМЕ зі свого боку максимально забезпечити прозорий конкурс, в результаті якого новими суддями ВАКС стануть справді доброчесні та професійні фахівці.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(764) "Ми переконані: обмеження ролі ГРМЕ під час відбору суддів ВАКС негативно вплине на виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань та може знизити довіру суспільства до його результатів. Попередній конкурс ВАКС показав, що закладений від початку перелік повноважень Ради дозволяє відібрати справді доброчесних і професійних суддів. Але на жаль, парламентарі внесли двозначність у процес відбору суддів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ми переконані: обмеження ролі ГРМЕ під час відбору суддів ВАКС негативно вплине на виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань та може знизити довіру суспільства до його результатів. Попередній конкурс ВАКС показав, що закладений від початку перелік повноважень Ради дозволяє відібрати справді доброчесних і професійних суддів. Але на жаль, парламентарі внесли двозначність у процес відбору суддів.