Верховна Рада ухвалила у першому читанні новий законопроєкт «Про публічні закупівлі» №11520. Він покликаний внести в закупівлі євроінтеграційні зміни та загалом їх вдосконалити.

Згідно із зобов’язаннями України перед Світовим Банком, ми маємо узгодити правила публічних закупівель із європейськими до кінця третього кварталу 2024 року, тобто до жовтня. Із цим і пов’язаний такий швидкий темп проходження законопроєкту перших етапів розгляду у парламенті. Нагадаємо, законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді 23 серпня, а 30 серпня комітет з питань економічного розвитку рекомендував включити його до порядку денного.

Законопроєкт пропонує низку позитивних змін, зокрема там закріплять найкращі новації воєнного часу, запровадять електронні контракти, піднімуть пороги. Водночас у ньому є низка ризиків, які потрібно виправити, зокрема:

  • деталізувати нові процедури закупівлі та варіантів тендерних пропозицій;
  • врегулювати використання нецінових критеріїв;
  • обмежити повноваження щодо визначення, хто і що має придбавати лише через е-каталог або динамічну систему закупівель, хто і що має купувати через зарезервовані контракти і яку частку річної потреби ними закривати.

Необхідно усунути якомога більше недоліків між першим та другим читанням. Імовірно, частину з них необхідно буде виправляти вже після прийняття закону.

Закон почне діяти через 9 місяців після повного прийняття, водночас до кінця воєнного стану особливості проведення публічних закупівель регулюватиме уряд.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.