Transparency International Україна вітає результативне голосування Верховної Ради за законопроект 4738-д “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та деяких інших законів України щодо здійснення моніторингу закупівель”. 21 грудня 2017 року 226 депутатів підтримали документ в цілому.

 

Після того, як Президент підпише закон і він вступить в силу, відбудуться важливі зміни у сфері контролю за закупівлями в системі ProZorro. Державна аудиторська служба України (далі- ДАСУ), як орган, на який покладена функцію моніторингу публічних закупівель, отримає чіткий порядок здійснення перевірок. В арсеналі інструментів ДАСУ з’являться автоматичні ризик-індикатори, які сигналізуватимуть про підозрілі торги в системі. Аудитори замінять  “паперовий” обмін інформацією з замовниками на електронний. Інформація про результати моніторингу буде публічною. Одне з найголовніших нововведень – замовники будуть зобов’язані усувати порушення, які виявлять аудитори, або ж надавати аргументоване заперечення. Також у законопроекті чітко визначений термін перевірки – 15 діб, який може бути аргументовано подовжено ще на 10 діб.

 

Цим рішенням Верховна Рада усуває абсурдну ситуацію, яка склалася після ухвалення нового Закону “Про публічні закупівлі” (вступив в силу 1 серпня 2016 року). Законом було визначено, що моніторингом публічних закупівель займається ДАСУ, однак чітких механізмів та порядку здійснення цього моніторингу дотепер визначено не було. Висновки ДАСУ щодо тендерів носили рекомендаційний, необов’язковий до виконання характер.

 

Ухвалення 4738-д стало результатом злагодженої роботи неурядових організацій, зокрема команди громадського контролю закупівель DOZORRO, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Державного підприємства “Прозорро”, Державної аудиторської служби України та парламентського комітету з питань економічної політики Верховної Ради України.

 

Transparency International Україна дякує всім партнерам і розраховує на швидке підписання Закону Президентом.