Громадські організації вимагають звільнення підлеглого Авакову члена комісії з обрання керівника САП для забезпечення довіри до процесу.

13 жовтня відбулося перше засідання новоствореної Конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (надалі – Комісія). На першому ж засіданні Комісії її члени порушили питання законності участі в засіданнях Олексія Дрозда. Його до Комісії делегувала Верховна Рада.

Стаття 8-1 Закону України “Про прокуратуру” забороняє працівникам правоохоронних органів брати участь в роботі Комісії. Раніше на письмовий запит представника ГО “Центр протидії корупції” в Національній академії внутрішніх справ повідомили, що Олексій Дрозд є поліцейським, відрядженим до цього навчального закладу у встановленому законом порядку. Він отримує грошове забезпечення та інші компенсаційні виплати відповідно до Закону України “Про Національну поліцію” та інших нормативно-правових актів.

Оскільки Національна поліція є правоохоронним органом, це виключає можливість участі Олексія Дрозда як члена Конкурсної комісії.

Під час першого засідання Комісії Олексій Дрозд усунувся від обговорень та прийняття рішень через сумніви інших членів Комісії, проте подальша його участь в конкурсних процедурах залишилася невирішеною.

Сам Дрозд під час засідання Комісії заявив, що він відповідає вимогам закону, оскільки не займає посад в органах поліції. Він також вказав, що вважає себе законно обраним, оскільки Верховна Рада обрала його своїм рішенням. На запитання членів комісії про наявність спеціального звання в органах поліції він відповів ствердно, не уточнивши, про яке саме звання йдеться. 

Проте ми, як громадські організації, переконані, що така аргументація Олексія Дрозда не витримує жодної критики та виглядає виключно формалістичним обґрунтуванням можливості його подальшої участі в процесі. 

Слідування духу і суті законодавчої заборони працівникам правоохоронних органів брати участь у роботі Комісії полягає в усуненні навіть можливості будь-якого впливу чи тиску на них, так само як і в усуненні можливого конфлікту інтересів у їхніх керівників. Тим паче останні можуть бути суб’єктами розслідувань корупції у справах НАБУ/САП. 

Наявність в Олексія Дрозда статусу поліцейського та спеціального звання в органах поліції, так само як і отримання ним грошових і компенсаційних заохочень, лише підтверджують ризики його залежності від керівництва органів поліції.

Подальша участь Олексія Дрозда в роботі Конкурсної комісії закладає ризики недовіри до її рішень та нелегітимності процесу відбору. Більш того, його подальша участь створює ризики судового оскарження результатів усього конкурсу.

Нагадаємо, прозорого та неупередженого конкурсу від України вимагають і посольства ЄС та США. Вони наголосили, що від прозорості процесу залежатиме подальша підтримка України. Так само прозорий конкурс є вимогою підтримки Міжнародного Валютного Фонду.

Верховна Рада повинна звільнити Олексія Дрозда з Комісії, якщо він сам добровільно не складе своїх повноважень. В іншому випадку участь цього члена Комісії у відборі керівника САП поставить під сумніви результати конкурсу.

Так само ми закликаємо надати свою офіційну позицію з цього приводу Офіс Генерального прокурора України.

 

ГО “Центр протидії корупції”

ГО “Центр громадського моніторингу та досліджень”

ГО StateWatch

ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”

ГО “Інститут законодавчих ідей”

Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”

Антикорупційний штаб

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(410) "Верховна Рада повинна звільнити Олексія Дрозда з Комісії, якщо він сам добровільно не складе своїх повноважень. В іншому випадку участь цього члена Комісії у відборі керівника САП поставить під сумніви результати конкурсу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Верховна Рада повинна звільнити Олексія Дрозда з Комісії, якщо він сам добровільно не складе своїх повноважень. В іншому випадку участь цього члена Комісії у відборі керівника САП поставить під сумніви результати конкурсу.