23 травня Володимир Зеленський підписав закон про нову процедуру виявлення та конфіскації активів громадян, які підтримали війну росії проти України. Вилучені активи будуть стягнуті в дохід держави. Раніше закон повторно прийняла Верховна Рада.  

Закон передбачає окрему процедуру для органів, відповідальних за процес конфіскації. Шукати активи і звертатися до суду буде центральний орган виконавчої влади, імовірно, Міністерство юстиції України. Рішення про блокування активів ухвалюватиме Рада національної безпеки i оборони, а здійснювати судочинство — Вищий антикорупційний суд.

Нагадаємо, що 21 квітня 2022 року Верховна Рада проголосувала за цей закон, однак Володимир Зеленський повернув його зі своїми правками для повторного розгляду. Рекомендації президента загалом збіглися з пропозиціями ТІ Україна. 

Попри позитивну оцінку ініціативи конфіскації, ми вважаємо, що запропонований механізм варто вдосконалювати, зокрема, звернути увагу на належний захист прав третіх осіб та відповідність нового механізму стандартам Європейського суду з прав людини.