3 червня нардепи проголосували за президентський законопроєкт №4651 про посилення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях. В той же момент, просто в залі депутати ухвалили три правки до законопроєкту, які багато в чому нівелювали позитивні ефекти від нього та електронного декларування держслужбовців загалом.

Відразу після ухвалення парламентарями цього закону Президент пообіцяв ветувати його. 

«Я не допущу знищення чи послаблення електронного декларування чиновників. Підписання закону в проголосованому у Верховній Раді вигляді неможливе. Це не те, чого очікують українці, й не те, що їм обіцяв я, внісши цей законопроект на розгляд парламенту. Ми маємо встановити пропорційне та справедливе покарання за правопорушення, пов’язані з декларуванням», – наголосив Зеленський.

Що означали ці 3 правки?

Неподання декларації після внесених правок перестало загрожувати 2 роками в’язниці. Тобто порушник може відбутись тільки обмеженням волі — “гуртожитком”, а не її позбавленням.

Крім того, депутати змінили підходи до декларування активів, які є у володінні членів сім’ї декларанта. Декларанти зможуть не зазначати у деклараціях майно, що належить іншим членам сім’ї, без ризику потрапити до в’язниці. При цьому відсутність такої інформації вони матимуть змогу виправдати тим, що інформація про майно просто не була надана членами сім’ї.

Законопроєкт у версії, ухваленій комітетом, дійсно можна вважати позитивним і спрямованим на посилення відповідальності за недостовірне декларування. Саме такий законопроєкт має бути ухвалений, без зазначених вище негативних правок.

Чому було потрібне таке вето Президента?

  1. Зазначені правки не просто не посилювали систему декларування та покарання за неподачу декларацій. Вони зводили до нуля сенс декларування загалом, адже давали змогу просто переписувати майно декларантів на родичів і жодним чином не повідомляти про нього.
  2. Повноцінна система е-декларування є однією з головних реформ, з якою пов’язані мільярди фінансової допомоги і кредитів. Розраховувати на майбутню допомогу міжнародних партнерів після низки таких змін навряд чи було можна, адже такі правки давали нові можливості для корупції.
  3. В суспільстві є запит на невідворотність покарання за корупційні правопорушення і це не можна ігнорувати. Так само на необхідності запровадження більш серйозних санкцій за недостовірне декларування у своїх висновках неодноразово наголошувала Венеційська комісія. Громадськість також закликає до запровадження належної відповідальності чиновників за брехню в деклараціях та їх неподання! 

Ми в ТІ Україна загалом оцінювали і підтримували початковий законопроєкт як рух у правильному напрямку. Але після внесених правок весь його позитивний вплив повністю втратився. Тому ми закликали президента якнайшвидше ветувати його.