24.11.2016

Ідеологія ProZorro унікальна для України. Чим? Ми дуже часто сприймаємо боротьбу з корупцією ніби мету когось зловити-посадити. Але, насправді, так ми вибиваємо лише одиницю, яка не завжди є системоутворюючою. Корупція зникає там, де нові правила не дозволяють їй у принципі з’явитися. База для корупції – це закритість і неефективність. TI Україна працює як складова команди ProZorro.Продажі, забезпечуючи прозорість та моніторинг. Незабаром буде запущено портал моніторингу в межах ProZorro.Продажі. І будь-хто зможе контролювати систему. Це ключова складова ідеї ProZorro, щоб все було прозоро і доступно. Прозорість забезпечуємо вже зараз. Про доступність будемо дбати постійно. Як тут, так і в наших інших спільних проектах. 

Я б хотів подякувати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і в першу чергу відділу продажів в особі пані Юлії Берещенко. Тому що бажання цієї структури працювати по-новому є визначальним. Ініціатива йшла не так від команди ProZorro та бізнесу, скільки від людей, які не погоджуються, щоб усе лишалося по-старому з новими гаслами. Ми розуміємо, що впродовж 2014-2016 років держава мала повернути шалені кошти – 78 мільярдів гривень вкладників. А за 2016-ий рік, до запуску проекту, вдалося, за нашими даними, повернути через продажі лише 8 мільярдів. Величезну суму довелося дофінансовувати з державного бюджету. Це не провина людей, які зараз працюють у Фонді. Це провина неефективної системи.

Щоб система була ефективною, найперше треба зробити її доступною, прозорою і такою, що викликає довіру в бізнесу. Працює формула з чотирьох важливих складників: 1 – запит від бізнесу працювати по-новому; 2 – громадський контроль (і тут ми завжди готові підставити плече тим, хто реально прагне робити антикорупційні реформи, а не імітувати їх); 3 – увага суспільства та можливості моніторити. І все це було б неможливим без реформаторів у владі. Тому ще раз хотів би подякувати команді проекту ProZorro.Продажі, Міністерству економічного розвитку та торгівлі й активній частині ФГВФО.

До нас уже звернувся НБУ, щоб активи, які знаходяться в Національному банку, продавалися через систему ProZorro.Продажі. Ми закликаємо інші структури не лише піаритися на тому, що вони включаються в процес, а справді включатися в процес. В даному випадку, я звертаюся до адміністраторів системи СЕТАМ, які вже випускали прес-реліз про те, що вони з нами, але, на жаль, вони досі не з нами. І я дуже прошу, щоб цей процес пришвидшувався. І ми від піару на реформах перейшли до реального використання нових механізмів, які справді будуть ефективні та обов’язкові.

У разі успішності цього процесу, а в успіху я не сумніваюся, його можна і треба буде поширювати на багато інших сфер. Уже виходили на нас як Transparency International Україна і структури, які забезпечують продаж бурштину, цікавлячись даним процесом. Звісно, поки ми не відпрацюємо систему з Фондом гарантування вкладів до ідеального стану, я не думаю, що поширення процесу доцільне. Але, сподіваюся, що вже наступного року ми зможемо ділитися цим алгоритмом. Адже перші аукціони чітко довели, що аукціон працює, а найближчим часом запуститься механізм, який доведе не лише учасниками, а і спостерігачам, що механізм прозорий, ефективний, всю інформацію можна отримати з одного ресурсу, а брати участь важливо. Ми зможемо вже наступного року говорити про ще однин успіх на рівні ProZorro. Спочатку в Україні, ну а далі, можливо, і за кордоном. Просто зараз на міжнародній зустрічі у Берліні наші колеги з Програми інноваційних проектів Transparency International Україна допомагають європейцям втілювати у себе елементи системи ProZorro.

Виступ на презентації перших результатів успішних аукціонів в системі ProZorro.Продажі 22.11.2016

https://www.youtube.com/watch?v=JWzxh_7Ls1I

Ярослав Юрчишин

Виконавчий директор “Transparency International Ukraine”, головний експерт групи Реанімаційного Пакету Реформ Антикорупційна реформа

Українська правда. Блоги