8 березня набули чинності зміни до Закону “Про санкції”, які прибрали обмеження щодо реалізації конфіскованих російських активів. 

Раніше можна було продавати тільки ті активи, що продовжували належати росіянам та їх поплічникам. Конфіскація ж передбачає припинення права власності. Крім того, в Україні могли реалізовувати лише майно юридичних осіб. 

Тепер уряд також може передавати конфісковані активи в управління іншим органам або держпідприємствам, окрім ФДМУ. Це допоможе надалі уникнути ситуацій, коли Фонд держмайна отримував активи, управління якими було не характерне, а інколи й недоцільне — наприклад, твори мистецтва або авіадеталі.

На черзі – зміни до Порядку управління і реалізації активів, адже він послідовно перебрав в себе частину ризиків Закону. Без цих змін проблема продажу конфіскованих російських активів залишатиметься невирішеною.

Парламент надав Кабміну шість місяців для приведення його нормативних актів у відповідність до закону. Сподіваємось, уряд усуне всі недоліки якнайшвидше, адже це дозволить реалізувати майже 700 конфіскованих об’єктів, які перебувають в управлінні ФДМУ.