Комітет міністрів Ради Європи виключив росію з РЄ. 15 березня зробити це рекомендувала Парламентська асамблея РЄ — рішення підтримали 216 депутатів із 219. Разом із цим, в рф перестає діяти Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. 

Насамперед це означає, що росія не буде дотримуватися Конвенції. Зокрема вона знімає з себе обов’язок:

  • поважати права людини;
  • не катувати; 
  • не вдаватися до рабства і примусової праці;
  • не карати без закону;
  • поважати приватне і сімейне життя;
  • забезпечувати право на справедливий суд;
  • дотримуватися свободи зібрань та вираження поглядів.

Відповідно громадяни рф більше не зможуть звертатися до Європейського суду з прав людини. А москва, своєю чергою, зможе повернути смертну кару: з виходом з Ради Європи припиняє свою дію мораторій на це покарання. Хоча насправді росіяни можуть не відчути змін, адже здебільшого росія і так не виконувала рішень ЄСПЛ.

Водночас до ЄСПЛ можна оскаржити порушення Конвенції, які росія вчинила до 15 березня 2022 року включно — якщо всі інші вимоги до цих скарг дотримані. Також росія буде зобов’язана виконати рішення, які ЄСПЛ прийме щодо цих скарг. Зокрема і щодо міждержавних справ проти агресора, які зараз перебувають на розгляді ЄСПЛ.

Раніше рф намагалася піти з Ради Європи самостійно — відповідний лист міністра закордонних справ сергія лаврова було вручено Генеральному секретарю організації. Тоді це був би добровільний вихід країни. Таку можливість передбачає 7 стаття Статуту Ради Європи. У цьому випадку, росія юридично припинила б своє членство в Раді Європи у кінці поточного фінансового року, тобто 31 грудня 2022.  

Однак Рада Європи фактично викинула росію за грубі порушення, як це передбачено статтею 8 Статуту організації. Це рішення показує, що росії, державі-терористу, немає місця серед цивілізованих держав.