У четвер, 30 квітня, народні депутати повинні розглянути законопроєкт №3132, який мав би вдосконалити роботу Антимонопольного комітету України у сфері закупівель та оскарження тендерів. 

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає не голосувати за цей документ, оскільки він містить високі корупційні ризики, може призвести до юридичного колапсу сфери публічних закупівель і суперечить міжнародним зобов’язанням України.

Законопроєкт пропонує внести зміни до Закону України «Про Антимонопольний Комітет України», утім жодних змін до профільного Закону України «Про публічні закупівлі» не передбачено. 

Наприклад, до складу новоствореної Комісії з розгляду скарг не будуть входити державні уповноважені, які є членами АМКУ. Це не узгоджується з положеннями Закону України «Про публічні закупівлі», який прямо говорить: саме державні уповноважені розглядають скарги. 

Натомість законопроєкт №3132 дає можливість Антимонопольному комітету переглядати рішення цієї комісії. По суті, АМКУ має замінити суд як орган апеляції, що несе високі корупційні ризики та позбавляє майбутню комісію незалежності. А це суперечить зобов’язанням, взятими Україною в рамках підписаної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а саме Глави 8 “Державні закупівлі”. 

Трансперенсі Інтернешнл Україна звертається до народних депутатів із проханням спрямувати законопроєкт на доопрацювання та передбачити  необхідні зміни до профільного Закону України “Про публічні закупівлі”.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(500) "По суті, АМКУ має замінити суд як орган апеляції, що несе високі корупційні ризики та позбавляє майбутню комісію незалежності. А це суперечить зобов’язанням, взятими Україною в рамках підписаної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а саме Глави 8 “Державні закупівлі”. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

По суті, АМКУ має замінити суд як орган апеляції, що несе високі корупційні ризики та позбавляє майбутню комісію незалежності. А це суперечить зобов’язанням, взятими Україною в рамках підписаної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а саме Глави 8 “Державні закупівлі”. 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції.

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.