Берлін, 29 жовтня 2018 – Transparency International закликає українську владу швидко вжити заходів, щоб притягнути до відповідальності усіх, хто стоїть за нещодавніми нападами на громадських активістів.

Протягом 2018 року Україною прокотилася нова хвиля нападів на громадських діячів, журналістів, активістів і представників неурядових організацій в Україні. Transparency International Ukraine відзначила тривожну тенденцію незакінчених та неповних розслідувань цих випадків владою. Серед цих нападів – побиття, використання вогнепальної зброї та хімічних речовин.

Одним із найобурливіших випадків став напад з кислотою на Катерину Гандзюк, представницю місцевого самоврядування в Херсоні, що відбувся в липні 2018 року. Вона досі перебуває в лікарні у тяжкому стані. Правоохоронні органи ще не назвали замовників нападу.

Кілька українських громадських організацій у зв’язку з нападами сформували широку коаліцію, вимагаючи ефективного розслідування та чесного правосуддя відносно виконавців, організаторів та замовників таких злочинів. Однак, замість активізації роботи правоохоронних органів місцеві активісти повідомляють про спроби публічної дискредитації цього руху. Ключові правоохоронні органи заявили, що частина відповідальності за повільні розслідування покладається на активістів через їхню «ненависть до влади».

«По всьому світу спостерігається небезпечна тенденція до залякування й нападів на громадянське суспільство, і Україна – жахливий приклад цього явища, – сказала Делія Феррейра Рубіо, голова правління Transparency International. – На Щорічній зустрічі членів ТІ, що відбулася 21 жовтня, ми прийняли резолюцію, яка закликає держави захищати життя, права й свободу всіх громадян, особливо журналістів, правозахисників та викривачів. Захист активістів та розслідування злочинів проти них – не лише заклик Transparency International, а й зобов’язання держав відповідно до статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та статті 13 Конвенції ООН проти корупції».

«Слідство відносно атак на активістів та топ-корупціонерів і надалі залишатиметься в центрі уваги глобальної антикорупційної мережі Transparency International. Вважаємо, що партнери України з числа міжнародних організацій та урядів країн мали б загострити увагу української влади на відсутності поступу в цій сфері. Закликаємо керівництво України вжити рішучих заходів, які б суттєво змінили ситуацію», – додала Делія Феррейра Рубіо.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(276) "По всьому світу спостерігається небезпечна тенденція до залякування й нападів на громадянське суспільство, і Україна – жахливий приклад цього явища." ["quote_author"]=> string(98) "Делія Феррейра Рубіо, голова правління Transparency International" }

По всьому світу спостерігається небезпечна тенденція до залякування й нападів на громадянське суспільство, і Україна – жахливий приклад цього явища.

Делія Феррейра Рубіо, голова правління Transparency International

Джерело: www.transparency.org