13 квітня, за ініціативою Президента України, до ВРУ було направлено два законопроєкти про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду. 

Таким чином фактично, назва “основного” законопроєкту повністю розкриває його суть, а саме: дійсно ліквідовується ОАСК, замість нього створюється по суті той самий суд, але під новою назвою — Київський міський адмінсуд.

Ми в ТІ Україна вітаємо цей крок, але законопроєктом не вирішується головна проблема цього суду — його підсудність. Саме це і є однією з основних підстав для критики ОАСК. Адже саме через можливість безконтрольно впливати на ключові процеси в країні цей суд і став тим правовим монстром, якого ми маємо досі.

Тепер  влада має ініціювати такі законодавчі зміни:

  • передати повноваження щодо рішень інституцій національного рівня від територіального адміністративного суду до Верховного суду або новоствореного спеціалізованого суду;
  • провести судову реформу, коли запрацюють перезапущені ВРП і ВККС із доброчесними членами.

Тож прості рішення — тут не підходять. Має бути комплекс заходів з розбудови судової інфраструктури з напрацюванням ефективних механізмів стримування і противаг. 

Ми вже неодноразово згадували про це в наших рекомендаціях з покращення показників України в Індексі сприйняття корупції. І продовжуємо наголошувати, що без таких кроків реальна судова реформа в країні неможлива.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(246) "Законопроєктом не вирішується головна проблема цього суду — його підсудність. Саме це і є однією з основних підстав для критики ОАСК. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Законопроєктом не вирішується головна проблема цього суду — його підсудність. Саме це і є однією з основних підстав для критики ОАСК.