12 листопада занедбаний і збитковий завод “Електронмаш” продали за 970 млн грн. Завдяки високій конкуренції стартова ціна виросла у 14,5 раза. 

Це показовий приклад успішної малої приватизації, яка дає нове життя старому державному майну і приносить дохід у бюджет — як миттєвий, так, сподіваємося, і системний (але пізніше).

Ми вирішили нагадати, то що ж таке мала приватизація і навіщо її любити?

До 2018 року купити державне майно в нашій країні історично вважалося привілеєм обраних — олігархів, “червоних директорів” та наближених до влади осіб.

Проте у 2018 році настав переломний момент — Рада прийняла новий Закон “Про приватизацію державного і комунального майна”, який запровадив прозорі правила гри. Відтепер власником публічного майна може стати кожен. 

Приватизація — це відчуження публічного майна від держави чи громади на користь приватних власників. В Україні приватизація проходить на конкурсній основі через аукціони. 

Чинне законодавство визначає два типи приватизації з чітким набором процедур: велика та мала. 

Не все майно можна виставляти на продаж. Наприклад, об’єкти, які необхідні для виконання державою своїх основних функцій, для забезпечення обороноздатності держави, об’єкти права власності Українського народу та майно, що становить матеріальну основу суверенітету України. 

Зокрема, це надра, корисні копалини, майно правоохоронних, податкових та митних органів, які необхідні для виконання їхніх завдань. А ще — майно закладів охорони здоров’я, системи екстреної медичної допомоги, військове майно, пам’ятки археології, музейне майно та надбання тощо.

Перш ніж реалізувати майно держава або громада приймають рішення, що зі всього майна піде на приватизацію, а що —  в оренду. Насамперед потрібно затвердити перелік об’єктів приватизації.

Малій приватизації підлягають підприємства, споруди, пакети акцій компаній, які належать державі чи місцевій владі. Їхня вартість не перевищує 250 млн грн. Із серпня 2018 року мала приватизація відбувається через електронні аукціони на Prozorro.Продажі.

Одним із найбільших е-аукціонів в історії приватизації України є продаж столичного готелю “Дніпро”. Стартова ціна на торгах була 80,92 млн грн, а переможець аукціону заплатив 1,1 млрд грн. 

Що таке Прозорро.Продажі?

Prozorro.Продажі – електронна торгова система, створена за ініціативи Мінекономіки, Transparency International Ukraine, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Нацбанку та українських електронних майданчиків. Побудована за цінностями та принципами сім’ї Prozorro.

Завдяки цій платформі вдалося відкрити “важкодоступні” дані, перевести в “онлайн” всі процедури та показати сам процес ухвалення рішення. 

Система, яку ТІ Україна повністю передала державі, продає і здає в оренду державні та комунальні активи, землю, майно неплатоспроможних банків, ліцензії на видобуток надр, вагони “Укрзалізниці”, майно приватних компаній та інше. Саме на Prozorro.Продажі відбувається мала приватизація.

Prozorro.Продажі — дворівнева система. Вона об’єднує у Центральній базі даних інформацію про всі лоти, виставлені на продаж (перший рівень). Ця база даних не взаємодіє з учасниками торгів, а відповідає лише за безперебійну роботу самої системи. Натомість організатори та учасники торгів “спілкуються” із системою через акредитовані е-майданчики, які підключені до системи (другий рівень). Завдання майданчиків — якісна консультативна підтримка покупців і продавців.

Прозорі правила на відкритих онлайн-аукціонах за принципом «всі знають все» є важливою складовою реалізації державного і комунального майна. Завдяки цьому конкуренція на торгах зростає, а тому державна і місцева влада може віддати в оренду або продати майно за ціну, що в багато разів перевищує стартову. Зацікавленість громадян у цьому очевидна: що дорожче продадуть майно, то більше коштів надійде до бюджету, гроші з якого спрямуються на розвиток держави чи громади.

Більше про те, як придбати майно у держави — читайте в нашому освітньому матеріалі.