У день російського вторгнення в Україну з Білорусі випустили 4 балістичні ракети в південно-західному напрямку. За декілька днів Олександр Лукашенко пообіцяв Володимиру Зеленському не запускати ракети зі своєї території. Але цю обіцянку порушують досі.

У березні влада Білорусі дозволила пересування російських ракет і снарядів своєю залізницею. Звідти перевозять головні частини ракет Точка-У, реактивні снаряди Град і Смерч, квазібалістичні та крилаті ракети для Іскандерів. 

Крім цього, Білорусь надає свої аеродроми біля Мозиря, Гомеля, Бреста та інших міст для завдання авіаударів окупантами. Ракети, випущені з Білорусі, бомбили Чернігів і вбивали наших людей. Зараз це українське місто знищене на 70%. Не в останню чергу завдяки білорусам.

Хоча білоруська армія офіційно не вторглася в Україну, самопроголошений президент Білорусі дозволяє використовувати територію російським військам для нападу на Україну. Так, армія рф увійшла в Чорнобильську зону відчуження і захопила ЧАЕС. Це створило загрозу ядерної катастрофи, зокрема, і для білорусів, адже вони живуть на кордоні з атомною електростанцією. Утім Лукашенку до того, очевидно, байдуже.

До речі, територія Білорусі також слугує прихистком для проросійських зрадників. Напередодні війни дружини кума путіна Оксана Марченко покинула Україну і втекла саме через білоруський кордон. А білоруські шпиталі і морги  приймають у себе російських військових. Так, податки білорусів йдуть на лікування окупантів.

Олександр Лукашенко свідомо не визнає російських воєнних злочинів і підтримує пропаганду Кремля. Нещодавно він назвав геноцид у Бучі «психологічною спецоперацією, яку ведуть британці». На офіційному рівні Білорусь відкрито підтримує росію, вона була проти виключення рф з Ради ООН прав людини.

Але не всі білоруси лояльні до Лукашенка і підтримують дії влади. 

Щоб протистояти режиму і російській агресії, білоруси ведуть «рейкову війну» — руйнують залізничні колії, пошкоджують дороги, знищують обладнання. У відповідь на саботування людей силовики Білорусі відкрили вогонь на ураження.

Деякі білоруські офіцери і солдати відмовились брати участь у війні, а інші добровольці — стали на бік України і воюють разом проти окупантів. На інформаційному фронті боротьбу веде телеграм-канал «Беларускі Гаюн». Там щодня публікують дані про переміщення російської військової техніки і запуску ракет з Білорусі.

За підтримку війни країни ЄС і США запровадили санкції щодо Білорусі: 

  • відключили три банки від SWIFT;
  • заборонили операції з Центробанком, розміщувати та надавати послуги щодо акцій держструктур на торгових майданчиках ЄС;
  • з 12 квітня ЄС не приймає депозитів, що перевищують 100 тис. євро, а центральні депозитарії цінних паперів ЄС не повинні тримати рахунки білоруських клієнтів та продавати цінні папери в євро;
  • заборонили постачання в Білорусь банкнот у євро;
  • скасували дозвіл на перевезення вантажів в межах ЄС;
  • Міністерство торгівлі США ввело ліцензійні обмеження на постачання добрив і хімікатів від американських постачальників в Білорусь.

Санкційний пакет варто посилювати, доки окремі білоруси не припинять допомагати росії у війні. За співучасть — кожен повинен понести відповідне покарання.

Білоруський народ має чинити опір внутрішній окупації та методам Кремля, об’єднуватися з українцями, скинути Лукашенка і навести лад на своїй землі без «братньої підтримки» Москви і її загарбників.

А українці, попри  напад росіян з Білорусі і душе широкий фронт, що змушує наших військових розтягувати сили,  розіб’ють всіх ворогів. Хотілося б, щоб білорусів серед них не було.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(363) "Білоруський народ має чинити опір внутрішній окупації та методам Кремля, об'єднуватися з українцями, скинути Лукашенка і навести лад на своїй землі без «братньої підтримки» Москви і її загарбників." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Білоруський народ має чинити опір внутрішній окупації та методам Кремля, об'єднуватися з українцями, скинути Лукашенка і навести лад на своїй землі без «братньої підтримки» Москви і її загарбників.