Директор НАБУ Семен Кривонос підтвердив, що розслідування щодо суддів Верховного Суду — це однозначно одна із найрезонансніших справ за всю історію роботи НАБУ і САП.

В межах цієї справи правоохоронці здійснили комплекс оперативно-технічних заходів, оперативне проникнення, а також відбувалася робота детектива під прикриттям.

Що ж виявили?

Очільник НАБУ розповів, що детективи Бюро зафіксували низку контактів власника групи “Фінанси та кредит” з одним із власників адвокатського об’єднання, яке, по суті, було своєрідним бек-офісом і виступала посередником в організації хабарів для суддів. Сторони домовилися про передачу хабаря суддям Верховного Суду за ухвалення потрібного для підприємцю рішення.

15 березня мало відбутися перше засідання у цій справі, але його перенесли, щоб детальніше домовитися про хабар та підготувати його передачу. А вже 19 квітня Верховний Суд провів засідання, на якому ухвалили необхідне рішення, і адвокати отримали вказівку від керівництва ВС про розподіл хабаря між учасниками змови.

3 травня учасники злочинної організації отримали перший транш, а 15 травня, тобто вчора, була передана друга частина, яку зафіксували “на гарячому”.

При цьому під час проведення обшуків були зібрані й інші докази про діяльність цієї злочинної організації. Так, наприклад, НАБУ отримало дані, що члени цієї злочинної групи намагалися вплинути на обрання членів ВККС, однак наразі немає підтвердження, що такий вплив відбувся.

Зі свого боку очільник САП Олександр Клименко додав, що про існування цього бек-офісу НАБУ отримало інформацію ще з початку 2023 року, і весь цей час відбувалася її перевірка. Таким чином правоохоронці дізналися, що вказане адвокатське об’єднання було посередником між керівництвом не лише Верховного Суду, а й інших судів, і наразі ці дані перевіряються.

Загалом в НАБУ і САП є інформація, що рішення щодо торгової групи “Фінанси та кредит” — не єдине рішення ВС, за яке отримували хабарі. Проте зараз ці дані ще перевіряються.

На сьогодні в межах вказаної справи затримані дві особи, серед яких голова Верховного Суду Всеволод Князєв. Їм готуються підозри за ч. 4 ст. 368 ККУ (отримання неправомірної вигоди) та ч.4 ст. 369 ККУ (пропозиція про надання неправомірної вигоди). Цими статтями передбачається покарання від 8 до 12 років позбавлення волі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(314) "Загалом в НАБУ і САП є інформація, що рішення щодо торгової групи “Фінанси та кредит” — не єдине рішення ВС, за яке отримували хабарі. Проте зараз ці дані ще перевіряються." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Загалом в НАБУ і САП є інформація, що рішення щодо торгової групи “Фінанси та кредит” — не єдине рішення ВС, за яке отримували хабарі. Проте зараз ці дані ще перевіряються.