Трансперенсі Інтернешнл Україна оприлюднила результати дослідження «НеСпрощені закупівлі: враження замовників і бізнесу». Звіт підготовлено в межах проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».

Експерти DOZORRO опитали замовників та бізнес і проаналізували дані про спрощені закупівлі в Prozorro, щоб дізнатися наскільки ефективним виявився новий вид закупівель.

Раніше замовники використовували прямі договори або допорогові закупівлі для закупівель з очікуваною вартістю від 50 тис. до 200 тис. грн для товарів і послуг та до 1,5 млн грн для робіт. З 19 квітня 2020 року закупівлі у цьому ціновому діапазоні вони мають проводити як спрощені.

Спрощені задумували як полегшену версію конкурентних закупівель, які проходять легше і швидше. Водночас, якщо на тендер приходить лише один учасник, замовник не зобов’язаний його скасовувати: він може підписати прямий договір з цим учасником. Однак, якщо пропозицій більше, відбувається аукціон.

І замовники, і бізнес здебільшого задоволені своїм досвідом у спрощених закупівлях. Водночас вони виокремлюють низку проблем. Замовники найчастіше скаржаться на неточності в Законі, нерозуміння вимог до строків проведення спрощених закупівель і їх затягування. Учасники здебільшого вказують на неможливість оскарження спрощених закупівель, змови, дискримінацію та надмірні вимоги.

Спрощені закупівлі проводять у середньому на 17 днів швидше, ніж відкриті торги. Половина всіх коштів і лотів припадає на спрощені закупівлі з одним учасником, договори за якими  підписали без аукціону на зниження ціни. 

Однією із проблем зі спрощеними закупівлями є також нестача контролю. Їх не можна оскаржити в Антимонопольному комітеті України, і їх не моніторить Держаудитслужба. Контроль за спрощеними закупівлями може здійснювати лише або Рахункова палата України, або Держаудитслужба через аудити, ревізії та перевірки. Бізнес переважно підтримує запровадження можливості оскарження спрощених закупівель (65% – «за»).

“Спрощені закупівлі справді принесли хороші зміни у сферу публічних закупівель. Але ми бачимо запит як від бізнесу, так і від замовників щодо вирішення низки проблем. Необхідність доопрацювати спрощені закупівлі підтверджує і статистичний аналіз даних із Prozorro. Тому ми сподіваємося, що цей звіт стане хорошим підґрунтям для вдосконалення спрощених” – коментує директор Програми інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

Спрощені закупівлі становили половину всіх конкурентних закупівель за кількістю, а їх удосконалення може вплинути на значну кількість як замовників (щонайменше 78%), так і бізнесу (щонайменше 60%).  Водночас спрощені закупівлі становили 6% від усіх конкурентних за очікуваною вартістю.

Із повним текстом звіту можна ознайомитися за посиланням.