Якби президент чітко дав зрозуміти, що закликає колег по фракції свого імені дати процесу можливість проходити так, як має бути, питань до нього не було б, — голова Transparency International Україна.

Євгенія Гончарук: Вам віриться, що сьогодні процес піде? Як кажуть юристи, строк, коли можна було обрати запобіжний захід, стікає.

Ярослав Юрчишин: Насправді, ніщо не заважає суду далі розглянути цю справу. Сьогодні нема перепон для продовження судового процесу, голова суду ще вчора ввечері представникам «Національного корпусу», які завітали до неї додому запитати, чому не відбувається судовий процес, повідомила, що сьогодні буде на робочому місці як чемний працівник, і всі необхідні рішення будуть прийняті сьогодні.

Чи буде цей судовий процес легким? Ні. Ми розуміємо і стан судової системи, в Солом’янському районному суді лише двоє суддів можуть по факту розглядати дану справу. Звучали думки, що варто перенести в інший суд, де є судді з відповідною кваліфікацією. Але ми розуміємо, з досвіду втечі Онищенка, Чауса, що треба проконтролювати кожен етап процесуальних дій.

Анастасія Багаліка: Які перспективи, за скільки САП і НАБУ зможуть пройти розслідування справи, яке є наступним після обрання запобіжного заходу?

Ярослав Юрчишин: Попередня оцінка прокурорів САП — приблизно два місяці. Справа достатньо складна, тому це логічний час. Питання в тому, щоб він не був використаний стороною захисту для знищення доказів. Тому урядом було прийняте важливе рішення про відсторонення від посади пана Насірова. Ми знаємо, що в аналогічній справі військова прокуратура не прийняла рішення про відсторонення прокурора АТО Кулика, є факти, коли Кулик суттєво впливає на перебіг слідчих дій.

Ми очікуємо, якщо сьогодні чи найближчими днями справа почнеться, до початку травня сторона обвинувачення може бути готова, щоб представляти справу в суді. Скоріше за все, форсувати дії не варто. Ми розуміємо, кримінальні злочини досить складні для доведення, складно назбирати реальний фактаж.

Якщо ми хочемо не розправи, а правосуддя, варто запастися терпінням. Але щоб процес правосуддя розпочався, нам необхідне перше рішення — це призначення запобіжного заходу, яке не дозволить людині, яка має понести відповідальність та має можливість захистити себе в суді, уникнути судового процесу.

Анастасія Багаліка: Що буде, якщо для Романа Насірова оберуть запобіжний захід у вигляді застави? Адже сума безпрецедентна — 2 мільярди.

Ярослав Юрчишин: Орієнтиром для визначення застави, з одного боку, є рівень нанесених збитків. Ми бачимо, що рівень застави відповідає рівню, який інкримінується. З іншого боку, якщо у підозрюваного нема достатньо майна, щоб забезпечити цю заставу, відповідно до законодавства визначається менша застава, яка фактично є сумою майна, що є у підозрюваного. Оскільки пан Насіров — людина небідна (знаємо про апартаменти у Лондоні) думаю, у суду є всі можливості поставити саме таку заставу. Це стане реальним запобіжником для втечі, хоча і тут гарантії нема.

Євгенія Гончарук: Ми говоримо про Насірова як про людину, яку підозрюють, але говорять що він є і дуже цінним свідком. У яких справах він може виступати свідком?

Ярослав Юрчишин:Зважаючи на те, яку структуру очолював пан Насіров, будь-які справи, пов’язані з оптимізацією податків, з ухилянням від оподаткування, з контрабандою, оскільки у підпорядкуванні ДФС є митниця — в усіх цих справах знання пана Насірова як очільника структури є дуже цінними.

Євгенія Гончарук: Як ви оцінюєте дії і реакцію президента?

Ярослав Юрчишин: Спочатку я дуже потішився заявою Петра Порошенка, що НАБУ — політично незалежний орган, тому дайте їм працювати. Але буквально синхронно з цими словами в лікарні з’являються представники блоку його імені і розповідають, що вони тут прогулюються, прийшли подивитися, щоб процесуальні дії відбувалися згідно до закону.

Якби президент чітко дав зрозуміти, що закликає колег по фракції свого імені дати процесу можливість проходити так, як має бути, питань до нього не було б.

На жаль, цієї заяви ми не почули. Зараз дещо іронічно виглядають заяви: я ж створив НАБУ, даю йому працювати. А депутати від фракції в той же час заважають працювати цьому рукотворенню свого лідера. Звісно, не хочеться втручання в процес, політичних заяв уряду, президента, ВРУ по цій справі, бо ми справді боролися, щоб слідство і суди були політично незалежні. Як бачимо, на жаль, суди поки не можуть продемонструвати такий рівень незалежності, як НАБУ і САП. Але дуже сподіваємось, що найближчим часом ми почуємо позицію президента із закликом повернути процес в законодавче русло, не заважати, не чинити тиск на процесуальні чи судові слідчі дії, досягти адекватного результату в зрозумілі строки.

Нагадаємо, Кабмін усунув голову Державної фіскальної служби Насірова з посади на час слідства.

Після того як слідчі НАБУ оголосили Роману Насірову повідомлення про підозру, лікарі перевезли його з одного корпусу лікарні в інший. Вони повідомили «Радіо Свобода», які стрімили з-під лікарні, що діагностували інфаркт міокарда.

Главі Державної фіскальної служби Роману Насірову інкримінують розкрадання державних коштів у сумі понад 2 млрд грн.

Текстову версію підготувалаКатерина Халецька