Transparency International Ukraine відзначає негативну тенденцію — ріст проявів безкарного застосування сили проти антикорупційних активістів. Напад на мирну акцію під Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою 17 липня — черговий приклад. Вимагаємо від правоохоронних органів розслідувати цей злочин та покарати нападників.

17 липня активісти антикорупційних організацій прийшли на мирну акцію під стіни Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. На жаль, поліція не змогла забезпечити безпеку її учасникам. Як результат, провокаторам вдалося здійснити напад на активістів. Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін після атаки отримав опіки очей від хімічної речовини, якою йому облили обличчя.

Transparency International Ukraine вимагає від Національної поліції та прокуратури розслідувати цей інцидент. Громадськість має знати, хто є замовником та організатором цього нападу.

Окрім того, звертаємо увагу на негативну тенденцію: застосування насилля проти активістів антикорупційного руху залишається безкарним. Поліція досі не дала відповіді на те, хто спалив офіс рівненського видання “Четверта влада”, хто організував напад на суддю-викривача Ларису Гольник та хто атакував одеського активіста Віталія Устименка. Також відзначаємо зволікання поліції у розслідуванні смерті активіста з Харківщини Миколи Бичка.

Такий стан речей є ганьбою для правоохоронної системи. Вимагаємо уваги з боку керівництва правоохоронних органів до цих справ та звіту про їх розслідування.