Українські міста починають використовувати інструменти прозорості в своїй діяльності, зокрема переходять на прозору процедуру реалізації державного майна – долучаються до ProZorro.Продажі. Це вже зробив Маріуполь і готується зробити Кременчук. Transparency International Україна, яка реалізує проект «Розбудова прозорості в містах України», вітає цей процес і закликає всі українські міста долучатися до цієї системи.

Проект «Розбудова прозорості в містах України» має на меті зниження рівня корупції в місцевих органах самоврядування та дотримання кращих практик в прозорості. Проект є особливо актуальним в контексті проведення в Україні реформи децентралізації, яка передбачає передачу повноважень та бюджетних надходжень на місцевий рівень. Одним з ключових аспектів реформи є фінансова децентралізація, яка вже призвела до щорічного зростання обсягів ресурсів місцевих бюджетів. Варто зазначити, що хоча децентралізація й зробила місцеві бюджети незалежними від державного, корупційні ризики залишаються однією з ключових загроз для ефективного місцевого самоврядування.

Важливим індикатором прозорості є процедура реалізації державного майна. На сьогоднішній день, найефективнішим та найдієвішим інструментом продажу майна є система ProZorro.Продажі, головними принципами якої є відкритість всього процесу аукціонів, детальна звітність, аналіз та громадський контроль державних продажів за допомогою інструментів аналітики bi.prozorro.sale. Система публічних електронних продажів почала роботу 31 жовтня 2016 року. І вже за півроку проведені торги збільшили бюджет країни на 800 млн грн.

До речі, Маріуполь став першим українським містом, яке приєдналося до ProZorro.Продажі. Нещодавно Маріупольський міський голова Вадим Бойченко підписав Декларацію про приєднання Маріуполя до проекту ProZorro.Продажі. Завдяки цьому непрофільні активи державних і комунальних підприємств реалізовуватимуть в конкурентних і прозорих умовах для всіх учасників ринку. «За відсутності Закону про публічні продажі, приєднання до системи залежить від бажання місцевих керівників. У цьому плані позитивним прикладом є рішення мера Маріуполя зобов’язати усі комунальні підприємства у його підпорядкуванні продавати лише через ProZorro.Продажі. Таке лідерство на місцях – те, що потрібно для розвитку проекту»,- розповів Євген Білик, координатор проекту ProZorro.Продажі від Transparency International Україна. 30 травня відбулось два успішних аукціони із продажу непрофільних активів Комунального підприємства «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління».

Варто зазначити, що влада міста Кременчук висловила своє бажання також приєднатися до системи ProZorro.Продажі. Як ми бачимо прогресивні міські ради поступово приєднуються до даної системи.

Керівниця проекту «Розбудова прозорості в містах України» Катерина Цибенко зазначила: «Transparency International Україна та команда Prozorro. Продажі закликають міські ради брати приклад із цих двох міст і використовувати цю систему, яка сприятиме прозорості та ефективному запобіганню корупції в муніципалітетах. Як тільки міськрада підключиться до Prozorro. Продажі – її кількість балів у нашому рейтингу зросте».
На сайті transparentcities.in.ua зараз ви можете подивитися рейтинги прозорості міст за 13 сферами, зокрема і за сферою «комунальне майно». Зараз доступний рейтинг 25 міст, а вже 26 червня українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International спільно з Інститутом Політичної Освіти презентують рейтинг прозорості 100 міст України.

Завантажити прес-реліз