29 листопада Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розкритикував АМКУ. Причиною стало рішення Колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель скасувати закупівлю сканерів Державною фіскальною службою.

Експерти з публічних закупівель ТІ Україна проаналізували згадані закупівлі та надають свої висновки по даному питанню.

Загалом було чотири спроби придбати сканери для ДФС.

Один з тендерів оголосили 4 липня. Пропозиції подали 8 компаній. Один з відхилених учасників звернувся до АМКУ зі скаргою. В ході розгляду АМКУ встановив, що тендерна пропозиція скаржника не відповідає вимогам закупівлі ДФС. Тож, Антимонопольний комітет підтвердив правомірність рішення тендерного комітету фіскалів щодо відхилення. Однак, також було враховано аргументи зі скарги щодо конкурента – Колегія АМКУ встановила, що його пропозиція не відповідала вимогам замовника і мала бути відхилена. Після цього АМКУ зобов’язав ДФС скасувати закупівлю. Вважаємо це рішення було виваженим і в цій ситуації АМКУ діяв виключно в межах повноважень, визначених Законом “Про публічні закупівлі”.

В наступній закупівлі учасник, який скаржився і раніше, знову звернувся до АМКУ щодо дискримінаційних вимог, висунутих замовником. Проте, скарга не була розглянута через порушення умов її подання. Відповідно, дії АМКУ в даному випадку теж жодним чином не перешкоджали закупівлі.

Загалом, три з чотирьох оголошених закупівель сканерів не відбулися через відхилення всіх учасників замовником і без втручання АМКУ. В четвертій же закупівлі рішення Колегії було виваженим та законним.

Слід зазначити, що Transparency International Україна відзначає загалом ефективну і послідовну роботу Колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.  

Нагадаємо, раніше команда DOZORRO писала, що ЗМІ останнім часом невірно трактують результати роботи Колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, функціонал системи ProZorro в частині оскарження та навпаки відмічала позитивні зрушення в роботі Колегії.