10,75 балів з 20 можливих.

Саме стільки Львів отримав за прозорість інвестиційного сектору. Такими є результати дослідження Прозорості інвестиційного сектору міста, проведене за методологією українського представництва міжнародної антикорупційної мережі 

Transparency International

17 жовтня у Львові відбулася презентація Рейтингу прозорості інвестиційного сектору 100 міст України, на яку було запрошено представників міськради, журналістів, активістів.

На заході були представлені результати дослідження, проведеного у сотні найбільших міст України і в якому місто зайняло 4 місце.

Говорячи про важливість проведення дослідження прозорості інвестиційного сектору, Керівниця західноукраїнського офісу Європейської бізнес асоціації Мар’яна Луцишин зазначила: «Прозорість міст в інвестиційному секторі – це цікавий аспект у побудові громадськості в місті та здорового суспільства країни. Чим простіші правила гри,  тим більше часу і простору для креативності та пошуку нових методів надання послуг, виготовлення товару чи комунікації з клієнтом. Однак сьогодення бізнесу, на жаль, лежить в іншій площині.  І боротьба за право здорової конкуренції та створення якісного бізнес-середовища триває.

Такий рейтинг дозволяє нам побачити наскільки представники місцевої влади відкриті до інвесторів  і що ще необхідно запровадити чи змінити для того, щоб інвесторів було більше.   Як на мене,  цей рейтинг є гарним інструментом для створення конкуренції серед влад у містах. А ми знаємо, що здорова конкуренція є запорука успіху».

Анатолій Котов, координатор проекту «Від прозорості в інвестиційному секторі до подолання корупційних ризиків», охарактеризував важливість проекту наступним чином: «Проект направлений на те, щоб підняти прозорість на рівні міста в інвестиційному секторі. Були проаналізовані сайти міських рад за 17 показниками, які відображають інвестиційну сферу (наявність геопорталу, наявність інвестиційного паспорту міста та інше).  Результатом проекту має стати підвищення балів в рейтингу прозорості інвестиційного сектору 100 найбільших міст України як мінімум в 10 містах».

Характеризуючи стан з прозорістю інвестиційного сектору в Києві, координаторка програми «Прозорі міста» у Transparency International Катерина Цибенко зазначила: “Львів має просідання по регуляторній політиці (не всі проекти регуляторних актів обговорюються з громадськістю, в загальному реєстрі актів немає гіперпосилань на їх тексти, реєстр не оприлюднено на Єдиному державному порталі відкритих даних). З позитивних сторін – наявність рішення про запровадження електронних аукціонів для продажу прав на розміщення сезонної торгівлі, наявність програми підтримки та розвикту підприємництва, наявність геопорталу, оприлюднених інвестиційних об’єтів та підключення їх до мереж“.

ТІ Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України і активно мотивувати представників місцевого самоврядування бути більш прозорими. Адже відкритість та прозорість є основними умовами для зменшення рівня корупції.