30 січня у місті Сєвєродонецьк відбувся семінар «Як звичайній людині впливати на владу» для активістів, журналістів та всіх, хто цікавиться прозорістю, організований Тransparency International.

В рамках семінару 25 представників громадськості отримали теоретичні знання та практичні інструменти, за допомогою яких можна впливати на органи місцевого самоврядування та підвищувати прозорість рідного міста.

Учасники семінару під час роботи з рейтингом м.Сєвєродонецьк

Тренер семінару Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освітиразом з учасниками зосередились на тому, як займатися моніторингом бюджету та контролювати роботу комунальних підприємств.

Під час семінару було розглянуто наступні теми: Практичні інструменти контролю за бюджетом громади та участі в бюджетному процесі, кращі практики публічності в бюджетуванні; Реформа управління та контроль за діяльністю комунальних підприємств. Також учасники разом з тренером виконали дві практичні вправи, попрацювавши над визначенням практик для залучення громадян до бюджетного процесу в м. Севєродонецьк та визначенням механізмів реформи управління комунальними підприємствами в місті.

Учасники семінару під час гарячої дискусії

Нагадаєм, що у рейтингу прозорості 100 міст України Севєродонецьк посідає лише 73 місце. Місто отримало тільки 22,46 бали зі 100. Найвищі бали місто набрало у сфері Інформації про роботу органів місцевої влади – 4,4 бали, а також у сфері Бюджетування та контрактів, отримавши 4,83 бали. Утім, у чотирьох сферах місто отримало 0 балів. Зокрема, найнепрозорішими є житлова, освітня сфера, сфера соціальних послуг, житлової політики та сфера кадрових питань.

Спільне фото учасників семінару в Сєвєродонецьку

Проект «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні» виконується ТІ Україна у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.