У квітні українці отримали можливість подавати заяви на відшкодування за пошкоджене чи знищене житло до міжнародного Реєстру збитків, завданих російською агресією. Обов’язковою умовою для цього була участь у програмі єВідновлення. Але профільне законодавство містило колізію — щоб отримати компенсацію по єВідновленню, власникам знищеного майна необхідно було припинити право власності, наявність якого водночас було вимогою для подання заяви до міжнародного Реєстру. Слід зазначити, що завдяки налагодженій інформаційній взаємодії між реєстрами при поданні заяви відповідні обмеження не діють, але неузгодженість між законодавством зберігається. Ми звертали увагу уряду на цю проблему та рекомендували її усунути.

Наприкінці липні уряд вніс зміни, якими надав можливість власникам знищеного або пошкодженого нерухомого майна обирати механізм компенсацій (або одразу обидва) без обов’язкової прив’язки до іншого. Крім того, право подавати заяви до міжнародного Реєстру збитків отримали громадяни, майно яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях або в зонах активних бойових дій. 

Та попри розширення можливостей, неузгодженість норм щодо знищеного житла, залишилась. Згідно з оновленим порядком для подання заяви обов’язковим залишається наявність права власності та подання інформації про житло з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або документ, що засвідчує відмову про реєстрацію права власності в ДРРП. Відповідна інформація запитується і при спробі подати заяву через Портал Дія.

Варто зазначити, що єВідновлення на сьогодні — це єдина можливість отримати компенсацію. Але держава може компенсувати вартість знищеного об’єкта не в повному обсязі і, щоб отримати решту відшкодування, особа може звернутися до міжнародного Реєстру збитків. Тому ми рекомендуємо внести зміни до порядку подання заяв, які передбачатимуть непоширення вимог щодо зареєстрованого права власності до заяв українців, житло яких було знищене та які вже отримали допомогу від держави. Підтвердити це може інформація з Реєстру пошкодженого та знищеного майна.  

Незабаром відкриється можливість подавати заяви до міжнародного Реєстру і щодо інших категорій збитків, зокрема пов’язаних зі смертю та зникненням безвісти найближчих родичів, вимушеним внутрішнім переміщенням. Форми заяв та правила їх подання вже затверджені. 

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Підтримка цифрової трансформації”, що фінансується USAID і UK Dev.