1 вересня Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Володимира Євтушенкова. Ідеться про частки в таких компаніях:

  • акціонерне товариство “Український науково-дослідний проєктно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування”;
  • товариство з обмеженою відповідальністю Науково-інженерний центр “ЗТЗ-Сервіс”;
  • товариство з обмеженою відповідальністю “Електрозавод-ВІТ”;
  • товариство з обмеженою відповідальністю “ІТМ-Україна”;
  • товариство з обмеженою відповідальністю “Смарт Диджитал Солюшнс”.

Євтушенков володіє цими компаніями через акціонерне товариство “Холдингова компанія “Електрозавод”.

24 серпня Міністерство юстиції подало відповідний позов про стягнення в дохід держави майна Євтушенкова. А вже 31 серпня ВАКС почав розглядати справу у закритому режимі, адже вона має таємну інформацію, яка може зашкодити державній безпеці. 

Конфіскація активів Євтушенкова — перший випадок, коли в Україні застосовують такий санкційний механізм до росіян. 

Що далі?

За законом олігарх має 5 днів для оскарження рішення в Апеляційній палаті ВАКС. Такий же строк встановлений і для самого апеляційного перегляду. Після рішення апеляції Антикорсуд має надіслати рішення до Кабінету міністрів України. Своєю чергою Кабмін має визначити орган, який тимчасово управлятиме конфіскованими активами. Це може бути Агентство з розшуку та менеджменту активів, Фонд державного майна або інші державні органи. 

Наближений до путіна: що не так з Євтушенковим

Після початку повномасштабної війни російський олігарх потрапив під санкції України, Великої Британії та Австралії через причетність до війни рф проти України. Володимир Євтушенков — один з ключових інвесторів російської економіки. Він заснував холдинг АФК “Система”, до якого належить телекомунікаційна компанія МТС, мережа клінік Медсі, частка в інтернет-магазині Ozon тощо. Після запровадження санкцій олігарх вийшов з ради директорів АФК “Система” і передав пакет акцій сину.

Фактично Євтушенков виробляє зброю для російської армії. Саме його концерн “РТІ Системи” постачає Міноборони рф стаціонарні радіолокаційні станції “Воронеж”, призначені для виявлення та супроводження балістичних і крилатих ракет. Також завдяки цьому “РТІ Системи” Міноборони рф розгорнуло систему радіолокаційних станцій “Концерн” вздовж російського кордону, які можуть виявляти літаки та інші повітряні цілі. А компанія “Кронштадт”, яка входить до холдингу АФК “Система”, з 2021 року серійно виробляє військові безпілотники.

Окрім інвестицій в оборонний комплекс рф, Євтушенков фігурував у справі щодо незаконної приватизації. Ідеться про продаж $2,5 млрд акцій компанії “Башнєфть” структурам АФК “Система” за зниженою вартістю у $500 млн. За два роки після розслідування справу закрили через відсутність складу злочину, а “Башнєфть” передали у державну власність.

Як працює механізм 

У травні Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє конфісковувати майно людей та компаній, причетних до збройної агресії російської федерації. Наразі в Україні діє три різні механізми конфіскації. Справу Євтушенкова розглядають у межах закону про підвищення ефективності санкцій щодо активів окремих осіб 7194. У цьому випадку конфіскація означає повне позбавлення прав на майно.

Механізм конфіскації активів росіян за рішенням ВАКС

Конфіскація активів росіян, які підтримують війну, дозволяє звести нанівець вплив російських бізнесменів та олігархів. Адже своїми грошима вони фінансують вбивства українців. Завдяки такому механізму статки і майно росіян можна спрямувати на відновлення України.