Колегія суддів ВАКС відмовилась заборонити Князєву виїжджати за межі Київської області та Києва без дозволу прокурора або суду.

17 липня ВАКС продовжив строки дії обов’язків ексголові Верховного Суду: прибувати до прокурора суду за першою вимогою, не відлучатись за межі України без дозволу прокурора або суду, утримуватись від спілкування зі свідками, здати паспорти для виїзду за кордон, повідомляти про зміну місця проживання та роботи.

Прокурор просив суд заборонити Князєву виїжджати за межі Києва та Київської області без дозволу суду або прокурора. На підтвердження він наводив нещодавню подорож Князєва поблизу кордону України. На його думку, це вказує на значний ризик, що ексголова ВС може переховуватись від покарання. 

Також прокурор у своїй промові згадував і іншого фігуранта у цій справі – Костянтина Жеваго, якого нещодавно заочно заарештували. На думку прокурора, він може фінансувати переховування Князєва від суду та органів досудового розслідування. 

Сторона захисту стверджувала, що після минулого засідання Князєв, перебуваючи у відпустці, запланував поїздку на оздоровлення. Також адвокати  посилалися на те, що Князєв купив два квитки: туди і назад, тому він точно збирався повернутися. У суддів виникло питання, чому квитки були куплені Київ — Ужгород, але машину з ексголовою Князєвим зупинили біля Солотвино. 

Князєв пояснив, що бронював готель його знайомий, який мешкає в Ужгороді. Куди вони їдуть відпочивати, ексголова ВС навіть не знав. «Коли побачив колючий дріт, зрозумів, що ми десь поруч із кордоном», — розповів Князєв. 

Сторона захисту також додавала відомості з застосунку Booking, де чітко вказано, що готель був заброньований з 10 по 14 липня.

Всеволод Князєв стверджував, що згідно з ухвалою ВАКС від 27 травня він мав право вільно пересуватись територією України, не питаючи дозволу ні у прокурора, ні у суду. Але він дійсно був неуважний, оскільки не подивився, де село Солотвино знаходиться. Думав, що воно десь в горах. 

Після зупинки на блокпості, працівники Державної прикордонної служби зв’язались з НАБУ та САП, і вони повідомили, що до нього немає претензій. Але, напевно, до судового засідання у САП все ж з’явились претензії. 

Таким чином Князєв зможе надалі подорожувати Україною, не питаючи дозволу прокурора та суду. Також суд роз’яснив Князєву, щоб він був більш уважний під час подорожей. Натомість прокурор може подати клопотання про накладення додаткового обов’язку про заборону відвідувати прикордонні зони України.

Цікаво, що Князєв анонсував нову поїздку в Одесу. Тож будемо надалі стежити за справою.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(534) "Прокурор просив суд заборонити Князєву виїжджати за межі Києва та Київської області без дозволу суду або прокурора. На підтвердження він наводив нещодавню подорож Князєва поблизу кордону України. На його думку, це вказує на значний ризик, що ексголова ВС може переховуватись від покарання. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Прокурор просив суд заборонити Князєву виїжджати за межі Києва та Київської області без дозволу суду або прокурора. На підтвердження він наводив нещодавню подорож Князєва поблизу кордону України. На його думку, це вказує на значний ризик, що ексголова ВС може переховуватись від покарання.