1 жовтня Вищий антикорупційний суд стягнув у дохід держави заставу, внесену за Віталія Колеснікова — фігуранта у справі про хабар голові ФДМУ Дмитру Сенниченку. Колесніков порушив зобов’язання, накладені на нього судом, за що ВАКС і стягнув кошти. Нагадаємо, що за процедурою ці гроші стягнуті у дохід держави без права повернення.

Та й це не все — відтепер свій вирок фігурант буде чекати під вартою, а не на свободі.

Що сталося?

Користуючись тим, що, за словами прокурора, Колеснікову повернули паспорт, обвинувачений вилетів на лікування до РФ. Через це Колесніков був відсутній на судових засіданнях у своїй справі, чим порушив накладені на нього зобов’язання. 

Навіщо фігурант мав виїжджати на лікування саме до РФ невідомо, адже його захворювання, на думку сторони обвинувачення, можна лікувати і в Україні. 

Про що справа?

Нагадаємо, що у січні 2020 року НАБУ затримало у ресторані Валерія Троця, Віталія Колеснікова і Сергія Щербака за підозрою у наданні хабаря голові Фонду держмайна України. До речі, це була перша спроба дати хабар керівнику ФДМУ — надалі подібне повториться ще двічі.

За версією слідства, затримані запропонували голові ФДМУ 5 мільйонів доларів в обмін на призначення певної людини на посаду директора ПАТ «Одеський припортовий завод». Призначений керівник держпідприємства нібито мав сприяти співробітництву між заводом і певним колом приватних компаній, пов’язаних із фігурантами справи.

Затримані планували передавати хабар частинами впродовж року з моменту досягнення домовленостей. Під час передачі перших 50 тисяч доларів їх викрили детективи НАБУ.

Наразі цю справу вже розглядає Вищий антикорупційний суд.