30 червня парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт 5141 щодо змін у роботі Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Підтриманий народними депутатами документ блокуватиме її діяльність в управлінні окремими арештованими активами та перетворить Агентство на «камеру схову» для арештованого майна.

Крім того, законопроєкт суперечить міжнародним зобов’язанням України щодо менеджменту арештованих активів. Адже створення ефективного органу з менеджменту арештованих активів було одним із основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Основні небезпеки законопроєкту 5141:

1. Законопроєкт забороняє реалізацію арештованих активів.

Ця зміна знищує частину повноважень АРМА. Відсутність можливості для реалізації зробить неможливим управління окремими активами, а також збереження їхньої економічної вартості. 

Медичні маски, мобільні телефони, транспортні засоби – це приклади активів, що вже передавалися АРМА, та якими неможливо управляти через передачу управителю. Але всі ці активи потребують зберігання, охорони та іншого.

2. Документ створює прогалини та невизначеності в законодавстві.

На сьогодні профільне законодавство передбачає два шляхи управління арештованим майном: через передачу управителю для управління та через реалізацію. Запропоновані зміни передбачають “інший спосіб, окрім передачі в управління та реалізацію”. Проте у законопроєкті не вказано жодних інших шляхів управління, крім названих. 

Ця зміна дасть можливість окремим суддям передавати АРМА активи для управління в інший спосіб, що буде неможливо виконати, адже такого функціоналу АРМА просто не має.

3. АРМА будуть передавати лише вкрай дорогі активи.

Пропонується передавати Агентству активи вартістю понад 1 млн грн. Таким чином коштовні речі з офіційною вартістю менше цієї суми в управління АРМА передавати не будуть, що прямо суперечить самій ідеї створення такої інституції.

Водночас законодавством не передбачено можливість витрачання Агентством грошей на управління активами. Тому лишається відкритим питання, чиїм коштом це буде відбуватися. 

Вказані вище норми законопроєкту передбачають лише обмеження функціоналу АРМА, без врахування судової практики, досвіду роботу Агентства та його іноземних аналогів. І при цьому жодних реально позитивних змін законопроєкт не вносить.

Transparency International Ukraine закликає Верховну Раду усунути всі вказані небезпеки законопроєкту, та внести в нього необхідні правки.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(306) "Вказані вище норми законопроєкту передбачають лише обмеження функціоналу АРМА, без врахування судової практики, досвіду роботу Агентства та його іноземних аналогів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Вказані вище норми законопроєкту передбачають лише обмеження функціоналу АРМА, без врахування судової практики, досвіду роботу Агентства та його іноземних аналогів.