Цей текст журналісти британського видання “The Guardian” написали для того, щоб показати слабкість системи реєстрації компаній у Великій Британії. Наведений «лайфхак» не просто показує прогалини, через які фірми зі всього світу можуть відмивати мільярди фунтів, доларів чи гривень. Наведена нижче стаття допомагає виявити ймовірні проблеми у реєстраційній системі України, виправивши які ми зможемо уникнути корупційних ризиків. Тому — приємного читання!

«Брудні гроші» потребують «відмивання», а Велика Британія — найкраще місце, де це можна реалізувати.

Олівер Булоф, постійний дописувач “The Guardian”

Клептократи й шахраї відбирають у нас сотні мільйонів фунтів, доларів та євро. У них з’являється одна серйозна проблема: як зробити так аби ми, просте населення, не знали, що відбувається зі здобутими виторгами? Їм треба постаратися, аби не виглядати підозріло, і не втратити викрадені гроші.

Відомо, що «відмивання грошей» важко довести, дослідити, і, що найголовніше, — за це майже неможливо притягнути до відповідальності. Так, наприклад, Говард Вілкінсон здійняв галас довкола найбільшої схеми відмивання коштів в історії, а саме — 200 мільярдів євро через естонську філію банку у Данії з 2007 по 2015 рік. Більшість грошей було зароблено на колишніх теренах Радянського Союзу, а деякі взагалі належать самому Володимиру Путіну.

«Ніхто не знає насправді куди пішли ці гроші», — розповів торік колишній працівник «Danske Bank» у парламенті Данії. Гроші стали частиною глобальної фінансової системи — «справа цілком чиста».

У Британії найпопулярнішою фінустановою, що займається відмиванням коштів, є «HSBC» — банк, який систематично відмивав доходи латиноамериканських наркокартелів у другій половині минулого десятиліття. За це у 2012 уряд США оштрафував його на суму 1, 9 млрд доларів. Однак у порівнянні зі скандалом з «Danske Bank», ця операція була зовсім  незначною. Якщо об’єднати підозрілі кошти, які рухалися через аванпост естонських банків, за такі суми цілком реально придбати весь «HSBC», і навіть на «Danske Bank» залишиться.

Скандал став сенсацією у Данії та Естонії та заледве торкнувся суспільної свідомості у Великій Британії. Це дивно, адже Британія у цій справі посідає головне місце. Усі власники банківських рахунків, які викликали підозри у Вілкінсона, приховали власні імена за корпоративними структурами, зареєстрованими у Великій Британії, включаючи товариство обмеженої відповідальності «Lantana Trade» — саме те, яке, ймовірно, має відношення до президента РФ Володимира Путіна. Це значить, що до скандалу причетні не лише Росія, Естонія та Данія. У листопаді Вілкінсон проінформував Європейський парламентський комітет про те, що країни, які дають можливість зареєструватися підставним компаніям, також винні. «Безчесним у цій ситуації є Об’єднане Королівство», — продовжив він. — «Ганьба Великій Британії!»

Припускається, що британський кабінет міністрів є причетним до грандіозної корупції і фінансових злочинів, але поки що про це ні разу не згадувалась в уряді, не доповідали міністри. Минуло трохи часу з того моменту, коли Британія була замішана в гучному скандалі з відмивання коштів. Серед тих, хто використовував британські холдингові компанії аби приховати власні доходи, був Пол Манафорт — колишній осоромлений очільник виборчої кампанії Дональда Трампа; а також Віктор Янукович —  скинутий президент України, ще один із тисяч схожих авантюристів. 

Стає все важче ігнорувати думку, що Британія навмисно закривала очі на такі діяння, бо це було вигідно для її економіки. Тож, коли подібне відбувається на наших очах, виникає питання: чому лише затяті злочинці мають право збагачуватися на слабкому правозастосуванні Британії? 

Ми пропонуємо вам ознайомитися зі способами використання британських холдингових компаній, які стануть доречними, якщо ви збираєтесь відмити брудні кошти. Всього п’ять простих кроків.

Illustration: Leon Edler/The Guardian
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(244) "Відомо, що “відмивання грошей” важко довести, дослідити, і, що найголовніше, — за це майже неможливо притягнути до відповідальності." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Відомо, що “відмивання грошей” важко довести, дослідити, і, що найголовніше, — за це майже неможливо притягнути до відповідальності.

Крок 1. Забудьте все, що ви знали про офшор

Якщо у вас є наміри викрасти великі суми коштів, забудьте про готівку. Вона обтяжує, це зайвий ризик та обмеженість. Навіть якби «Danske Bank» використовував купюри з найвищим номіналом, 200 мільярдів важили б 400 тонн. А це більше, ніж вага чотирьох синіх китів! З матеріально-технічної точки зору це справжній виклик, навіть якщо уявити, що цю суму треба переховати самостійно.

Для того, щоб скоїти значний фінансовий злочин, вам потрібно мати рахунок у банку, адже електронна готівка нічого не важить! Не має значення, як багато коштів у вас на рахунку. Виникає нова проблема: рахунок банку містить ваші дані, що приверне увагу до вашої персони, тільки-но вами зацікавляться. Це саме те, на чому виграє холдингова компанія, без якої вам доведеться діяти самостійно: рахунок банку відкривається на вас і ваші дії, відповідно, стають відкритими й очевидними. Використання компанії для заволодіння банківським рахунком можна порівняти з пограбуванням будинку в рукавичках – слідів не залишає доти, поки персональна інформація компанії закрита від загального доступу. Усі розсудливі шахраї діють саме так.

Наступне питання — яким законодавством ви будете керуватися, реєструючи свою підставну компанію. І де саме ви зареєструєте свою холдингову компанію.

Якщо загуглити «офшорні фінанси», ви побачите фотографії тропіків та пальм, білого піску і бірюзових пляжів. Така собі іронія – сонячні місця для людей «у тіні», де ми шукаємо ті самі холдингові компанії. Протягом десятиліть такі місця як Ангілья та Вірджинські острови, Гібралтар та інші продавали компанії, за якими ховались фінансові злочинці. Але в останні роки світ змінився  — такі юрисдикції залякували, переконували у хорошій репутації корпоративної власності і були готові відкрити власні приховані дані, якщо це знадобиться поліції. Тож вони вже не такі корисні, як раніше. 

Отже, де вони? Тут на арену виходить Велика Британія. Коли ми маємо справу з фінансовими злочинами, Велика Британія — ваш найліпший друг. В цьому секрет, який ви маєте знати, аби брати участь в іграх холдингових компаній. Реєстраційна система в компаніях Великої Британії містить прекрасні лазівки, на яких можна заробити мільярди доларів, не докладаючи великих зусиль. Ось чому холдингові компанії Великої Британії допомагають існуванню фінансової злочинності по всьому світу — починаючи з великих пограбувань і закінчуючи брудними аферами розкрадання заощаджень пенсіонерів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(427) "Коли ми маємо справу з фінансовими злочинами, Велика Британія — ваш найліпший друг. Реєстраційна система в компаніях Великої Британії містить прекрасні лазівки, на яких можна заробити мільярди доларів, не докладаючи великих зусиль." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Коли ми маємо справу з фінансовими злочинами, Велика Британія — ваш найліпший друг. Реєстраційна система в компаніях Великої Британії містить прекрасні лазівки, на яких можна заробити мільярди доларів, не докладаючи великих зусиль.

Крок 2. Відкрийте компанію

Наступний крок простий — створити компанію та зареєструвати її на веб-сайті Реєстраційної палати у Великій Британії. Цей веб-сайт контролює процес реєстрації структур корпорації та публікує інформацію про акціонерів, директорів, рахунки, партнерів. Таким чином абсолютно кожен може перевірити їхню доброчесність через записи, які є в загальному доступі.

Створення підставної компанії коштуватиме всього 12 фунтів і займе менше ніж годину. Згідно з щорічним звітом «Ведення бізнесу», створеного Світовим Банком, саме Велика Британія є країною, у якій найлегше відкрити компанію, тому з цим у Вас не буде жодних труднощів.

Велика Британія – це країна, дуже далека від усіх формальностей. Під час реєстрації своєї компанії ви побачите запит на інформацію про ваше ім’я та адресу. Це може розхвилювати вас, адже якщо треба задекларувати ім’я та адресу, тоді як можна буде приховати таку інформацію під час участі у злочинах промислового масштабу? 

Не хвилюйтеся, читайте далі.

Illustration: Leon Edler/The Guardian
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(330) "Згідно з щорічним звітом «Ведення бізнесу», створеного Світовим Банком, саме Велика Британія є країною, у якій найлегше відкрити компанію, тому з цим у Вас не буде жодних труднощів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Згідно з щорічним звітом «Ведення бізнесу», створеного Світовим Банком, саме Велика Британія є країною, у якій найлегше відкрити компанію, тому з цим у Вас не буде жодних труднощів.

Крок 3. Вмикайте уяву

Третій крок може бути найважчим у реалізації, оскільки здається найпростішим. З 2016 у Великій Британії для того, аби створити компанію, обов’язковою є вказівка фізичної особи, яка фактично нею володіє – «особи зі значним контролем». До затвердження такої реформи було дозволено, щоб компанією володіла інша компанія, і якщо ця компанія-власник не була британською, справжній власник міг приховати свою особу.

В теорії нові правила стоять на заваді анонімним злочинам, що мають на меті підставні компанії. Та усе це — лише слова. Штука в тому, що ніхто не перевірятиме точність інформації, яку ви вказали під час реєстрації на сайті Реєстраційної палати. Ви можете писати все, що завгодно.

Тому третій крок – це писати неправду, заповнюючи інформацію, яка допомагає створити компанію. Як тільки Ви зареєструвалися у системі Реєстраційної палати, неточності мають бути всюди.

Вся суть реєстру «осіб зі значним контролем» полягала у тому, аби зупинити шахрайські переховування за підставними компаніями, але вони надалі переховуються, виключно через  прогалини в діяльності Реєстраційної палати. То як можна знайти того, хто вказує свої дані під псевдонімом пана Ххххх, а його адреса — це рядок із пісні?

Навіть якщо в документах вказані реальні ім’я та прізвище, а не довільний порядок літер, такій інформації все важче повірити. Наприклад, у вересні Реєстраційна палата зареєструвала ТОВ «Atlas Integrate Services», що задекларувало дані про власницю, якій за датою народження всього два місяці.  За свої два місяці життя власниця не лише знайшла час, щоб розпочати роботу у цій сфері — вона вдало вийшла заміж, оскільки в документах була прописана як «місіс». Документ про реєстрацію ТОВ вказує, що «особа володіє правами прямо чи опосередковано, з метою призначати чи відводити від управління ТОВ інших, уповноважених на це осіб». Та це не пояснює як саме немовля може здійснити такі повноваження.

Це не одиничний випадок. Антикорупційна організація Global Witness переглянула профілі власників компаній, 4000 тисячі з яких не доросли і до двох років. Один ще навіть не народився на момент реєстрації. З іншого боку, дослідження показали, що є 5 осіб, кожна з яких контролює понад  6000 компаній. Оскільки в Реєстраційній палаті зареєстровано більше ніж 4 мільйони компаній, всі вказані випадки — це голки в копиці сіна.

Насправді, вам навіть не обов’язково вказувати якусь людину як особу зі значним контролем. Дозволяється вказувати, що Вашій компанії невідомо, хто є її керівником (ні, ви все правильно прочитали, і так — це нісенітниця). Або, як варіант, можете вказати декілька компаній різних юрисдикцій, що в межах часу та ресурсів ФБР за ніяких обставин не буде перевірено.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(260) "Ніхто не перевірятиме точність інформації, яку ви вказали під час реєстрації на сайті Реєстраційної палати. Ви можете писати все, що завгодно." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ніхто не перевірятиме точність інформації, яку ви вказали під час реєстрації на сайті Реєстраційної палати. Ви можете писати все, що завгодно.

Крок 4. Брешіть розумно 

Легковажні приклади, наведені вище, — не дуже корисна порада, якщо ви збираєтесь обманювати та здійснювати махінації, адже вже з першого погляду вони виглядають несерйозно. Зовсім інша справа – ТОВ «Cumberland Capital». Ця компанія виглядала абсолютно законною. 

Вона контролювала компанію Tropical Trade, представники якої у жовтні 2016 року зателефонували 63-річній поштарці у Вісконсіні, вказаній у судових документах як “MJ”. У розмові, продавець запропонував їй інвестиційний продукт, який, за його словами, забезпечить повернення коштів на 81%. Він розповідав про свою дружину та сім’ю і видався добрим та вартим довіри, розказувала MJ згодом поліції. Протягом двох тижнів у листопаді 2016-го вона дозволила компанії Tropical Trade зняти з її кредитки суму в 34 500 доларів. А коли намагалася повернути свої гроші, її повідомлення та дзвінки були проігноровані, спроба провалилась. Так MJ стала жертвою глобальної епідемії шахрайства з бінарними опціонами.

Бінарні опціони — це форма ставки на ринку, яка зараз є забороненою у багатьох країнах. Ця заборона виникла через намагання шахраїв таким способом зберегти свої шанси, закріпити позиції та націлитись на вразливі верстви населення.

Коли поліція США почала шукати тих, хто стоїть за «Cumberland Capital», вони вийшли на директора — австралійського громадянина Манфорда Мартіна Мпонда. За всіма ознаками Мпонда був серійним керівником 80 компаній і встиг засвітитися у десятках скарг. Це було схоже на грандіозний скандал, який вказував на слабкість британського регулювання. Адже Мпонді вдалось провернути цілу шахрайську операцію, використовуючи компанії, зареєстровані в Сполученому Королівстві. Та реальність цієї історії ще більш вражаюча: Мпонда також став заручником ситуації. Офіцери підозрюють, що коли Мпонда вказав персональну інформацію під час реєстрації на сайті бінарних опціонів, даними скористалися, аби зареєструвати його як директора десятків компаній у Великій Британії. Схему викрили після численних скарг до органів захисту споживачів, переданих міській поліції Лондона, яка доручила розслідування своїм австралійським колегам.

З того часу Реєстраційна палата Великої Британії видалила ім’я Мпонда з документів десятків компаній, але було пізно, адже багато людей стали жертвами махінацій. Невелику кількість організаторів компаній з бінарними опціонами вдалося впіймати, але гроші, які вони викрали, остаточно випарувались у невідомому напрямку лабіринтів взаємопов’язаних холдингових компаній. Осіб, які стоять за «Cumberland Capital», не вдалось ідентифікувати й досі.

Отже, крок четвертий – не просто брешіть, але брешіть розумно. Скористайтесь чужим іменем, використайте його в оформленні компанії. Не вказуйте адресу на документах, орендуйте офіс, який уже обслуговується, займіть посаду. Фінансові документи, які ви подаєте, будуть правдоподібніші, якщо їх перевірить бухгалтер. Тому, коли відправлятимете «справжні» рахунки, вкажіть, що вони пройшли перевірку аудиторською фірмою. Ці дані також не перевіряють — просто знайдіть бухгалтера онлайн і заявіть, що ви з ним співпрацюєте.

Так трапляється дуже часто – бухгалтери виявляються причетними до рахунків, про які ніколи не знали. Тож подібні історії з їхнім іменем стають неприємним відкриттям.

Illustration: Leon Edler/The Guardian
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(542) "Фінансові документи, які ви подаєте, будуть правдоподібніші, якщо їх перевірить бухгалтер. Тому, коли відправлятимете «справжні» рахунки, вкажіть, що вони пройшли перевірку аудиторською фірмою. Ці дані також не перевіряють — просто знайдіть бухгалтера онлайн і заявіть, що ви з ним співпрацюєте." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Фінансові документи, які ви подаєте, будуть правдоподібніші, якщо їх перевірить бухгалтер. Тому, коли відправлятимете «справжні» рахунки, вкажіть, що вони пройшли перевірку аудиторською фірмою. Ці дані також не перевіряють — просто знайдіть бухгалтера онлайн і заявіть, що ви з ним співпрацюєте.

Крок 5. Не переймайтеся

Мабуть, після прочитання цього тексту ви подумали: все не може бути настільки легко. Звісно, вас арештують, ув’язнять. Але якщо ви побачите, що роблять британські чиновники і як це відрізняється від їхніх слів – ви однозначно відчуєте полегшення. Відділ з питань бізнесу неоднозначно попереджав, що Велика Британія сприяє таким фінансовим злочинам.

До 2011 лише зареєстровані компанії мали доступ до веб-сайту Реєстраційної палати, що свідчить про зв’язок між перевіреними особами та створеними компаніями. Обман, звісно існував, але можна було зрозуміти, хто несе відповідальність. У 2011 усе змінилося — Реєстраційна палата стала абсолютно доступною. Після реформи будь-хто по всьому світу може створити британську компанію за той самий час, за який ви можете замовити піцу. І за ті ж самі гроші, до речі. Створити компанію в Британії так само легко, як створити обліковий запис у Твіттері.

Спочатку, технічна модифікація реєстру не привертала увагу, але ті, хто в цьому тямив, почали тривожитись. Такою людиною був Кевін Бревер — досвідчений бізнесмен, який намагався попередити про можливі ризики. Метод, який він для цього обрав, вельми нерозумний. Разом з Вінсом Кейблом він заснував товариство обмеженої відповідальності John Vincent Cable Services, зареєстроване на одного акціонера, а потім надіслав бізнес-секретарям запит про пояснення своєї діяльності. Головною метою таких дій була спробп продемонструвати, наскільки просто відправити неперевірену інформацію. Але акценти було зроблено неправильно, і план провалився.

Джо Свінсон, представниця Парламенту, яка працювала з Кейблом, написала Бреверу суворе повідомлення, де пояснила, чому він не мав робити те, що вже зробив, переконуючи його, у надійності системи. Бревер зробив висновок, що коаліційний уряд не сприйняв його побоювання серйозно.

У 2015 році в Великій Британії пройшли вибори. Кейбл втратив посаду, консерватори сформували більшість. Бревер вирішив спробувати ще раз. Він створив товариство обмеженої відповідальності Cleverly Clogs — компанію, якою володіло троє людей: член парламенту Джеймс Клеверлі, міністр відділення бізнес-адміністрування Люсі Невілл-Ролф та вигаданий  Ібрагім Аман. Переконуючи консерваторів, Бревер не досягнув більшого успіху, аніж за часів лібералів-демократів. На цьому етапі він покинув спроби показати уряду необмежені можливості для шахраїв.

Виявляється, є пояснення, чому настільки успішний уряд так і не зміг упоратися з ситуацією. Оскаржуючи це минулого року в Палаті громад Великої Британії, Міністр фінансів Джон Глен відзначив, що Реєстраційна палата не має достатньо фінансів, аби перевірити усю необхідну інформацію. Щорічно, це вартуватиме економіці сотні мільйонів фунтів.

Це перебільшення майже на 100%. Активісти, які борються з корупцією і бачили дані, кажуть, що витрати будуть набагато меншими, реформа сама себе окупить. Як відзначив Бревер: «Обмеження коштів – це одна проблема, але ціна шахрайства набагато більша».

Шахрайські обкрадання коштують Великій Британії більше, ніж 1 мільярд фунтів — Національне Кримінальне Агентство оцінило ціну шахрайства, нанесеного британській економіці, і це 190 мільярдів. Але ціна відмивання коштів, яку уможливили британські корпоративні організації, набагато вища. Витрати сотень мільйонів фунтів на запобігання злочинам у сотні мільярдів є розумною інвестицією, особливо враховуючи те, що засіб достатньо простий – перевірка інформації зареєстрованих компаній Реєстраційною палатою. 

Урок, який нам дає 5 порада: не хвилюйтесь. Робіть стільки махінацій, скільки душа забажає, почувайтеся, як риба в воді. Єдиний випадок, коли Вас можуть помітити, — це коли ви самі здіймете навколо себе галас. 

А якому розумному шахраю це потрібно?

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(154) "Створити компанію в Британії так само легко, як створити обліковий запис у Твіттері." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Створити компанію в Британії так само легко, як створити обліковий запис у Твіттері.

Джерело: www.theguardian.com