Публічні закупівлі мають свої особливості в кожній із країн, проте вони скрізь чутливі до корупції. Ділимося досвідом Угорщини, як контролювати подібні ризики.

У всьому світі публічні закупівлі вразливі до корупційних ризиків. І різні країни створюють свої унікальні механізми для їх відстеження та контролю. Ми вже розповідали про проєкт Tenders.Guru, який створили 5 неурядових громадських організацій з Польщі, Угорщини, Іспанії та Румунії, щоб запобігати корупції у сфері публічних закупівель. А в Угорщині ще існує проєкт “Червоні прапорці” — його започаткували організація K-Monitor і Transparency International Угорщина у 2015 році, щоб підвищити прозорість закупівель.

Redflags.eu — це інструмент для виявлення ризикованих публічних закупівель. Він працює на основі 40 алгоритмічних показників. Інструмент створили, щоб служби контролю в Угорщині та журналісти могли вчасно побачити підозрілі тендери та почати розслідувати ці історії ще до підписання договорів. Більшість індикаторів стосуються оголошень про проведення тендерів, однак деякі з них реагують і на закупівлі, які відбуваються без попереднього оголошення. Окрім цього, ризик індикатори дозволяють, у тому числі, оцінювати кінцеві цінові пропозиції учасників залежно від очікуваної вартості закупівлі та інших деталей тендеру.

Система Redflags.eu щодня обробляє інформацію з онлайн-бази даних тендерів ЄС (TED). Користувачі можуть переглядати закупівлі на сайті або підписатися на фільтри, щоб отримувати сповіщення про нові тендери.

Redflags.eu — це ресурс із відкритим кодом, тож уся документація застосунку є у вільному доступі, Відкритим є і API доступ до бази даних понад 50 000 угорських тендерів, проведених відповідно до законодавства ЄС. Цей інструмент регулярно використовують для створення новин про проблемні тендери, однак він також є цінним ресурсом для більш глибокої аналітики. 

Для розробки індикаторів в Угорщині провели консультації з групою експертів із уряду, бізнесу та наукової спільноти. Також їх підтвердили шляхом статистичного аналізу та перевірили вручну. Більшість ризик індикаторів розробили на основі корупційних ризиків, які притаманні угорській системі публічних закупівель або пов’язані з дотриманням норм законодавства. Майже всі ризик індикатори базуються на інформації з порталу TED, адже більше відкритих даних, як-от відкритих реєстрів компаній чи доступу до судових рішень, просто немає. Винятком є «рожеві прапорці» — вони вказують на закупівлі, які провели або ж виграли суб’єкти господарювання, що потрапили в базу даних про корупцію та державні витрати від організації K-Monitor.

Ризик індикатори, які стосуються оголошень про закупівлі, підсвічують тендери з надзвичайно високою очікуваною вартістю або фактичною вартістю за договором, або, у випадку рамкових угод, — закупівлі з невеликою кількістю постачальників. Про ризик також свідчать необґрунтовано довга тривалість договору чи можливість його кілька разів поновити. Інша група індикаторів оцінює спроможність учасників торгів. Це дозволяє визначити тендери, які орієнтуються на «конкретного» постачальника. Для цього програма аналізує такі показники, як необхідний дохід від реалізації і занадто вузькі технічні вимоги, приміром, запит досвіду роботи з проєктами, що фінансуються ЄС (бо яке це має значення для конкретного тендера?) або географічні обмеження (наприклад, наявність виробничих потужностей поблизу). Інші ризик індикатори стосуються тривалості тендерного періоду або типу закупівельних процедур. Закриті або прискорені процедури проведення закупівель вважаються ризиковими, особливо якщо їх недостатньо обґрунтували.

Коли замовник вже підписує договір із обраним постачальником, червоні прапорці спрацьовують у випадку невеликої кількості учасників закупівель, неуспішних процедур, великої різниці між очікуваною та фактичною вартістю договору, а також якщо закупівлю провели без попереднього оголошення. 

Крім цього, K-Monitor запустила декілька додатків до інструменту. Так, кілька років тому організація створила інформаційну панель на основі Redflags.eu, яка показує ризиковість закупівель найбільших замовників Угорщини. Аналіз показав типові корупційні ризики, які регулярно виникають у певних видів закупівельників, насамперед у будівельному секторі.

Два роки тому K-Monitor у вигляді експерименту розробила драм-машину на базі ризик індикаторів і навіть організувала інфомюзик-концерти за участі угорських джазових музикантів на основі даних про закупівлі.

Наразі K-Monitor працює над пілотними індикаторами, що базуються на Обробці природної мови, в рамках проєкту tenders.guru. Працівники та експерти K-Monitor прагнуть вивчити закономірності в текстах повідомлень про закупівлі і на їх основі розробити нові індикатори.

 

Матеріал був підготовлений Шандором Ледерером, співзасновником та директором K-Monitor, у межах проєкту „Нові підходи до боротьби з корупцією в публічних закупівлях в Україні та країнах Вишеградської четвірки“.

Проєкт фінансується Міжнародним Вишеградським Фондом за підтримки уряду Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини. Ціль Фонду – покращити сталу регіональну співпрацю у Центральній Європі.