Кожного дня ми стикаємось з реальністю у місті. Вона буває різною і часом викликає багато різних реакцій або запитань. Особливо, якщо ви є активним громадянином і слідкуєте за діяльністю вашої місцевої влади.

Тепер ви можете напряму сказати усе, що вас непокоїть або тішить через платформу прозорості та підзвітності місцевої влади: https://transparentcities.in.ua/

Жителі громад та представники громадських організацій можуть оцінювати прозорість та підзвітність місцевої влади у 14 основних сферах діяльності, залишати відгуки щодо підзвітності, а влада – на них реагувати у форматі публічного діалогу. Відгуки враховуватимуться при формуванні Рейтингу підзвітності 50 українських міст.

Розповідаємо, як залишити загальний відгук на платформі прозорості та підзвітності місцевої влади.

  1. Зареєструватися на платформі, є декілька варіантів реєстрації:

– користувач (жителі громади, активісти),

– представник органу місцевого самоврядування,

– громадська організація.

Всі типи реєстрацій передбачають роботу із загальними та деталізованими відгуками на платформі.

При реєстрації вказуєте своє ім’я та прізвище, створюєте пароль і додаєте пошту. Якщо ви – представник органу місцевого самоврядування чи громадської організації, відмічаєте це пташечкою.

  1. Авторизуватися на платформі.

Це можна зробити через обліковий запис Google чи Facebook. При бажанні відмічаєте пташечкою «Запам’ятати мене». При наступному візиті на платформу не доведеться вводити пароль, і спрацює автозаповнення полів.

  1. Натиснути кнопку «Залишити відгук». Після цього побачите просту форму.
  2. Обрати місто та сферу, яких стосується ваш відгук.
  3. Надіслати відгук на модерацію. Як тільки його промодерують, він з’явиться під формою, у якій ви залишали відгук.

Якщо відгук потребує уточнення інформації, координатор прокомунікує причину відхилення та запит на допрацювання.

Як залишити деталізований відгук

На відміну від загальних, деталізовані відгуки дозволяють надіслати не тільки текстовий коментар, а й виставити оцінку та прикріпити підтверджувальну базу (фото, документи, відео). Деталізовані відгуки можна залишити по певному індикатору, наприклад, зі сфери Антикорупційна політика та професійна етика.

Як залишити деталізований відгук:

  1. Перейти на платформу https://transparentcities.in.ua/ та зареєстуватися чи авторизуватися, якщо вже реєструвалися.
  2. Перейти у розділ «Рейтинги» та обрати «Рейтинг підзвітності»: https://bit.ly/2JTVi81
  3. Обрати у списку своє місто. Якщо Ваше місто входить до Рейтингу — перейдіть у картці міста на 2020 рік оцінювання.
  4. Обрати одну із 14 сфер.
  5. Знайти індикатор, якого стосується ваш відгук, натиснувши на плюсик біля назви сфери.
  6. Ознайомитися із механізмом оцінювання індикатора згідно з методологією та оцінити.
  7. Залишити текстовий коментар.
  8. Завантажити підтверджувальні матеріали.

Далі відгук потрапляє на модерацію, яку здійснюють регіональні координатори. Зокрема, перевірятиметься відповідність індикатору та сфері та підтверджувальні матеріали.

 

Як громадським організаціям працювати на платформі 

На платформі є розділ «Спільнота», у якому відображені громадські організації та органи місцевого самоврядування, що працюють з оцінкою підзвітності.

Тож якщо ви – представник громадської організації і хочете не тільки публікувати відгуки, а й перевіряти та модерувати відгуки інших громадських організацій та містян на платформі, необхідно змінити статус користувача на статус громадської організації-представника.

1.Як перейти із статусу користувача у статус громадської організації-представника?

Потрібно сертифікуватись — під час реєстрації ви позначаєте пташечкою, що є представником ГО та прикріплюєте дані про реєстрацію організації (сканкопію членського квитка, або іншого документа, який засвідчує участь у громадській організації).

Щоб пройти процедуру сертифікації, громадська організація має згенерувати 20 відгуків за індикаторами. До цього показника громадська організація знаходиться в статусі користувача.

За опубліковані відгуки громадські організації отримуватимуть бали, а також діятиме система монетизації ваших зусиль.

 

Цю публікацію було створено Трансперенсі Інтернешнл Україна в рамках проєкту, що здійснюється за підтримки Програми USAID сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact. Зміст цього матеріалу є відповідальністю виключно Pact і партнерів із впровадження і необов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів.